Izvađena neeksplodirana granata iz tela vojnika tokom operacije 1Foto: Hanna Maliar/Ministry of Defence of Ukraine/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

U Kijevu je u izuzetno teškim uslovima iz tela ukrajinskog vojnika izvađena neeksplodirana granata, potvrdili su visoki zvaničnici u Kijevu.

Hirurzi su uklonili eksplozivnu napravu tačno ispod srca povređenog vojnika, a dva vojnika su se pobrinula da operacija bude izvedena bezbedno, rekla je Hana Malijar, zamenica ministra odbrane Ukrajine. Ona je objavila i fotografiju na kojoj se vidi rendgenski snimak granate u telu vojnika.

„Vojni lekari su izvršili operaciju uklanjanja neeksplodirane VOG granate iz tela vojnika“, napisala je ona u objavi na Fejsbuku.

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, rekao je da je tim sapera neutralisao municiju i opisao proceduru kao jednu od onih „koja će ući u medicinske udžbenike”.

Operacija je izvedena bez upotrebe elektrokoagulacije – uobičajene metode za kontrolu krvarenja tokom operacije – jer je granata mogla da detonira u bilo kom trenutku, rekao je Maliar.

Jedna slika prikazuje hirurga koji drži eksploziv nakon operacije.

U međuvremenu, vojnik je upućen na dalju rehabilitaciju i oporavak.

Geraščenko je rano u četvrtak na Telegramu napisao da je neeksplodirani deo granate izvađen ispod srca.

„Granata nije eksplodirala, ali je ostala eksplozivna“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari