Izvestilac Bundestaga u Skupštini Srbije: Zapadni Balkan treba da bude deo EU 1Narodna skupština Republike Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvestilac Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović istakao je danas da Srbija i ceo region treba da postanu deo Evropske unije i da je njegov angažman usmeren ka tom cilju.

Ahmetović je razgovarao sa članovima Odbora za spoljne poslove skupštine Srbije o evropskim integracijama, produbljivanju saradnje dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine i regionalnim inicijativama, saopšteno je iz skupštine.

Rekao je da su potencijali i Srbije i Nemačke ogromni i da je Nemačka preko svojih preduzeća omogućila preko 75. 000 radnih mesta u Srbiji.

Podvukao je da Srbija nije mala zemlja i da Srbija i Nemačka ne moraju uvek deliti isto mišljenje po velikim političkim pitanjima, ali da je uvek i najbitnije da se nadju kompromisna rešenja.

Njega je zanimalo vidjenje narodnih poslanika po pitanju Kosova i Metohije, ali i Ukrajine i Rusije.

Na ova pitanja, odgovorio je narodni poslanik Dragan Šormaz.

On je naveo da se otvoreno zalaže za članstvo Srbije u NATO, iako to nije zvaničan stav Srbije.

Istakao je da je Srbija dovoljno usporavana od strane EU i da ne vidi razlog zašto joj se ne otvore svi klasteri, jer bi se integracije mnogo brže odvijale.

Šormaz je naveo da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali i da je Srbija prva u regionu donela zakon kojim se krivično gone i kažnjavaju osobe koje učestvuju u ratovima kao strani plaćenici.

Narodna poslanica Dubravka Filipovski je istakla da je za Srbiju pored evropskih integracija, politička stabilnost i mir u regionu, nešto što nema alternativu.

Govorila je o potpisanom Briselskom sporazumu Beograda i Prištine, čiji je garant bila Evropska unija i dodala da prištinska strana nije ispunila ni jednu odredbu tog sporazuma, odnosno da sporazum nije implementiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari