MUP: Načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić nije "iznenada penzionisan", ispunio uslove za odlazak u penziju 1Pušić na kolegijumu sa Vulinom tokom 2021. Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Stbije (MUP) saopštilo je danas da je načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić ispunio uslove za odlazak u penziju i da nije „iznenada penzionisan“.

 

 

Agencija Beta je ranije saznala od izvora iz policije da je Pušić iznenada penzionisan.

Po dolasku na vlast Srpske napredne stranke 2012. godine, Aleksandar Vučić je, tada kao prvi potpredsednik Vlade, kao jedan od prioriteta nove izvršne vlasti postavio borbu protiv korupcije, a Pušića je postavio za šefa radne grupe za ispitivanje spornih privatizacija.

Za Pušića se govorilo da je uhapsio „najbogatijeg Srbina“, vlasnika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića, u decembru 2012. godine.

Pušić je potom u emisiji „Utisak nedelje“ izjavio da je vlasnik te kompanije prilikom hapšenja operativcima UKP rekao da mu je obećano da neće biti uhapšen.

Dodao je da je Mišković na saslušanju rekao da je nekim političarima davao novac, ali da nije pominjao imena.

„Rekao nam je da je svima davao novac, a na pitanje kome je davao pare, kazao nam je: ‘Reći ću kad dođe vreme’, kazao je Pušić.

On je 2013. godine postavljen na mesto zamenika načelnika UKP i tada je rekao da su „politički i ekonomski centri moći pokušali makar delimično da osujete policijsku istragu u svim velikim antikorupcijskim predmetima“.

U septembru iste godine podneo je zahtev za razrešenje sa dužnosti zamenika načelnika UKP i zatražio da radna grupa ispita sve medijske tvrdnje o navodnim aferama u koje je bio uključen.

Po dolasku Aleksandra Vulina na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova, Pušić je krajem 2020. godine postavljen za načelnika UKP a početkom februara 2021. godine, je u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink izjavio da su obaveštajni podaci ukazivali na mogućnost izvršenja atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, 27. januara te godine.

„Više od 850 specijalaca bilo je raspoređeno na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji kako bi se obezbedio predsednik, jer su obaveštajni podaci ukazivali da će biti pokušan atentat“, naveo je tada Pušić.

On je tada kazao i da se sumnja da je kriminalna grupa Veljka Belivuka bila povezana sa pojedincima iz vlasti i naglasio da se vrše provere o njihovim vezama.

Pojedini beogradski tabloidi su pre dva meseca optužili Bogdana Pušića da je umešan i u šverc nafte preko Dunava, na području Smedereva, navodeći da je to „samo vrh ledenog brega njegovih nezakonitih radnji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari