U Jagodini je otvoreno prihvatilište za napuštene životinje koje je izgrađeno po evropskim standardima i zadovoljava sve ekološke i veterinarske zahteve.


Izgradnja prihvatilišta koštala je 12 miliona dinara, a azil će moći da prihvati oko 200 životinja, pre svega pasa koji bi tu trebalo da budu privremeno smešteni i zatim zbrinuti i udomljeni.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma rekao je na svečanom otvaranju da će prihvatilište rešiti dugogodišnji problem pasa lutalica u Jagodini i samim tim doprineti većoj bezbednosti građana, naročito dece.

– Ovaj azil liči na hotel sa četiri zvezdice. Ima park, urađeno je podno grejanje, ima klime u prostoriji gde su smešteni psi. Prihvataćemo pse i iz drugih gradova, pošto svi gradovi Pomoravskog okruga imaju isti problem – rekao je Marković.

Prihvatilište radi u okviru Javno-komunalnog preduzeća „Standard“, a smešteno je na oko pola hektara, van grada, u blizini auto-puta. Sadrži administrativno-veterinarski deo sa kompletnom opremom i prostor za smeštaj pasa koji je klimatizovan, ima podno grejanje i merač vlažnosti vazduha.

U prihvatilištu će psi biti čipovani i sterilisani, u zavisnosti od procene veterinara, a zatim će biti vraćeni na mesto gde su nađeni, ili udomljeni. O zdravlju životinja brinuće dva veterinara i jedan veterinarski tehničar.

Azil ima i otvoreno travnato dvorište sa paunovima i mini jezerom. Do prihvatilišta je asfaltiran i put u dužini od oko jedan kilometar. Pored pasa, u azilu mogu biti smeštene i mačke i ptice.

Direktor JKP „Standard“ Dragan Lukić rekao je da i druge opštine Pomoravskog okruga mogu da koriste azil za pse uz obavezu plaćanja čuvanja.

– Već imamo najavu 22 opštine koje ćemo moći da opslužujemo. Za sada će troškovi ishrane, čuvanja, vakcinacije pasa biti finansirani iz budžeta našeg preduzeća, odnosno lokalne samouprave – kazao je Lukić.

Predsednica Društva za zaštitu životinja Inda Marjanović rekla je da je najbitnije da se radi na promovisanju sterilizacije i udomljavanja pasa, u čemu će ovo društvo pružiti svu pomoć.

– Jako je bitno i odgovorno vlasništvo kako bi bilo što manje napuštenih pasa – rekla je Marjanovićeva.

Marković: Mi smo već u EU

Gradonačelnik jagodine Dragan Marković Palma rekao je da su ga ambasadori i diplomatski predstavnici Evropske unije (EU), koji su dolazili u Jagodinu, pitali da li grad ima azil za životinje i da im sada može odgovoriti potvrdno. „Imamo sve što je neophodno za ulazak u EU, deponiju i reciklažu, infrastrukturu, a sada i azil za pse lutalice. Kada bi se pojedinačno odlučivalo koji grad može da uđe u EU, siguran sam da je Jagodina jedan od njih, odnosno Jagodina je već u EU“, kazao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari