Janko Tipsarević: "Ubica favorita" u penziji 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Srpski teniser Janko Tipsarević odigrao je protiv Juičija Sigute poslednji meč u pojedinačnoj ATP karijeri.

Japanac je u četvrtfinalu Stokholma nadigrao srpskog tenisera sa 2:1, ali će Tipsarević poslednji meč u karijeri pamtiti po tome što je uspeo da spase čak devet meč lopti i tako publici priredi nezaboravni spektakl na oproštaju. Poslednji meč u dubl konkurenciji Tipsarević će odigrati na turniru u Bratislavi u tandemu sa Nenadom Zimonjićem.

U karijeri je osvojio četiri ATP turnira u singlu: Moskvu (2011), Kuala Lumpur (2011), Štutgart (2012) i Čenaj (2013). Pored toga ima u svojoj vitrini i 15 čelendžera, tri fjučersa i jedno Otvoreno prvenstvo Australije za juniore iz 2001. godine. Najveći uspeh u karijeri sigurno mu je osvajanje Dejvis kupa 2010. godine sa reprezentacijom Srbije, a najbolji plasman na ATP listi bilo mu je osmo mesto. Pošto je tokom karijere umeo da najbolje partije pruža protiv najjačih na svetu svojevremeno ga je američki sportski kanal „ESPN“ nazvao „ubicom favorita“. Uspeo je da dva puta pobedi najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, a 13 puta je tukao favorite iz Top 10. Tomaš Berdih je svojevremeno izjavio i da je imao „noćne more“ kada god treba da se na nekom od velikih turnira sastane sa Tipsarevićem. Tokom karijere pobeđivao je i Endija Marija, Endija Rodika, Marata Safina, Lejtona Hjuita, Gaela Monfisa, Davida Ferera… U juniorskoj konkurenciji prognozirali su mu bolje rezultate od Novaka Đokovića, ali su ga vremenom u tome najviše sprečile povrede, mada neki misle i da je ne potpuno sportski život dodatno kumovao padu. Poslednjih godina imao je velike probleme sa povredama zbog čega je doživeo pad na ATP listi jer je preskakako mnoge turnire. Karijeru je odlučio da završi posle osam neuspešnih operacija zbog kojih je, kako je izjavio, čak počeo da pati od depresije.

Janko Tipsarević je rođen 22. juna 1984. godine u Beogradu kao najstariji sin oca Pavla i majke Vesne. Počeo je da igra tenis sa šest godina, a sa devet je kao talenat postao član Teniskog kluba As iz Novog Beograda. Prvi profesionalni trener bio mu je poznati ruski stručnjak Roman Savočkin, za koga je i lično isticao da je imao sreću da mu on utre put budućoj karijeri. Oženjen je Biljanom Tipsarević (devojačko: Šešović), bivšom novinarkom, a sada jednom od poznatijih domaćih modnih kreatorki, sa kojom ima ćerku Emili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari