Janković: Bez kompromisa u zaštiti dece 1Foto: D. Majstorovic

U ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne može biti kompromisa i interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima.

Povodom Svetskog dana deteta,državne organe i društvene organizacije, podsetili su zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović.
 
Mere štednje uvedene radi ekonomskog oporavka zemlje dovele su do ukidanja nekih usluga namenjenih deci i dodatno su otežale položaj dece i porodica, kao i dece kojima je potrebna podrška, podseća Zaštitnik građana.
 
Iako je u proteklim godinama unapređen zakonodavni okvir od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, stanje prava deteta i danas obeležava nedovoljno razvijen system prevencije i zaštite dece od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja.
 
Zaštitnik ukazuje i nizak nivo participacije deteta, nedovoljno dostupnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, nedovoljno kvalitetno obrazovanje i visok stepen nasilja u školama, kao i brojna kršenja prava deteta na dostojanstvo i privatnost u medijskom izveštavanju.
 
U saopštenju se navodi da je Zaštitnik građana do sada razmatrao više od 3.000 pritužbi u oblasti prava deteta, organima javne vlasti upućeno je 608 preporuka, koje su izvršene u skoro 80 odsto slučajeva.
 
Samo ove godine Zaštitnik građana uputio je preko 180 preporuka u cilju otklanjanja propusta u zaštiti dece od nasilja i zaštiti prava deteta na privatnost, dostojanstvo ličnosti, kvalitetno obrazovanje i usluge socijalne i zdravstvene zaštite. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari