milos janković foto medija centarfoto medija centar

„Cilj mi je da uspostavim nezavisnu instituciju Zaštitnika građana koja će se odupreti svim pritiscima“, izjavio je danas kandidat za ombudsmana Miloš Janković i naveo da bi se u radu zalagao za jačanje te institucije i beskompromisno ostvarivanje njene nadležnosti koja je propisana Ustavom i zakonom.

„U radu bih uspostavio kontinuiranu saradnju i poverenje s Narodnom skupštinom, vladom, ministrima i drugim organima vlasti, ali i organizacijama civilnog društva i predstavnicima akademske zajednice, kao što je bila praksa tokom mog prethodnog mandata“, rekao je Janković, koji je svojevremeno bio zamenik Zaštitnika građana.

Janković je, na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, predstavljajući svoju kandidaturu za ombudsmana, najavio da će se u radu voditi ciljevima zaštite ljudskih prava, insistiranju na dobroj upravi, zakonitosti i pravilnosti u radu, ali i unapređenju ljudskih prava kroz normativne aktivnosti.

Ko god da bude izabran za Zaštitnika, naglasio je Janković, suočiće se sa situacijom da su građani podeljeni ideološki, partijski, interesno…

„Postoje sukobi sa onim ko drugačije misli, etiketiraju se protivnici, kontinuirani su napadi na novinare, pojedince, branioci ljudskih prava koji ukazuju na netransparetnosti, zloupotrebe i diskriminaciju, a zabrinjavajuća je sitaucija da su građani izgubili poverenje u pravosuđe“, naglasio je Janković.

On je kao posebne probleme naveo siromaštvo, prinudna iseljenja koje čine izvršitelji bez rešenja da se pronađe alteranativni smeštaj, pa samim tim i beskućništvo, promovisanje kulture nasilja, kontaminiran medijski prostor, femicid, probleme koje imaju osobe sa invaliditetom.

„Zalažem se za usvajanje zakona o zajednica života dve osobe bez obzira na njihov pol i tu treba paziti da se u tendencijama ne dovodi do diskriminacije osoba koji su istog pola“, rekao je Janković.

Dodao je da treba transrodnim osobama omogućiti izdavanje dokumenata, učiniti određen napor da se Romima omoguće dokumenta kako bi dobili odgovarajuću socijalnu pomoć, kao i razumeti da, iako žive u neformalnim naseljima, treba razumeti da je to, kakav-takav, njihov dom.

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić zatražio je mišljenje Jankovića o eventualnom drugom mandatu ombudsmana, i ocenio da to dovodi Zaštitnika i situaciju da oštricu kritike „otupi“.

„Zaštitnik kritikuje ne da bi se urušio organ javne vlasti, već da se unapredi, ali postavlja se pitanje da li će svoju oštricu otupeti da bi bio ponovo izabran, a opozicija će često negativno gledati na onoga ko se pokazao principijelan u odnosu na prethodnu vlast“, objasnio je Janković.

Poslanik Aleksandar Olenik zatražio je od Jankovića da objasni kako bi približio instituciju ombudsmana građanima, promocije i zaštite ljudskih prava

Janković je odgovorio da Zaštitnik građana treba da ohrabri građane da štite svoja prava, a jedan veliki problem društva je pristajanje i saglašavanje sa lošim.

„Potrudio bih se da, kao ombudsman, u granicama svoje nadležnosti pomognem građanima kroz kontrole zakonitosti rada organa uprave i da se preporukama prinude da postupaju u skladu sa zakonom i propisima, naveo je Janković.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović upitao je Jankovića o politčkim pritiscima i stavu da li bi ombdusman trebalo da kontroliše rad pravosuđa.

„Cilj je da uspostavim nezavisnu instituciju i oduprem se bilo kakvim pritiscima, a osnovna motivacija je da se unapredi rad organa javne vlasti i nosioca javnih ovlašenja. Svojim radom sam pokazao da nisam podlegao nikakvim pritiscima“, rekao je Janković.

Janković je rekao da se protivi tome da Zaštitnik kontroliše rad pravosuđa.

Upitan o slučaju Savamala, Janković je rekao da je utvrđena odgovornost za taj slučaj.

Zaštitnik građana je doneo preporuke, utvrđeni su propusti u radu, i ni dan danas nijedna od utvrđenih činjenica nije osporena, ukazao je on.

„Ne vidim potrebu da se ponovo otvara postupak, samo je pitanje da li će se sprovesti te preporuke“, rekao je Janković i dodao da su tri organa – Poverenik, Zaštitnik i predsednik države, ukazali na nezakontost tog čina.

„Kao društvo treba da se upitamo što ništa do danas nije urađeno“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari