Janković: Srbija će plaćati odštete za doživotni zatvor

Da li će odluka vlasti da pooštri Krivični zakoni uticati na odnos države sa Savetom Evrope

Ostavite komentar


  1. „Ukoliko ovaj zakon u narednih pet godina spasi jedno dete, vredelo je“

    Super. Samo, kako ćete to dokazati? Šta, ide zakon po ulici i spašava decu? Da ne kažem, unosi ih u helikopter po mećavi…

    „Takođe, tu je i pomilovanje i amnestija. “

    …koje vrede samo ako se zovete Dragan Džajić ili Žarko Laušević…
    Ono što gospođa u svom osvetničkom fanatizmu zaboravlja (ili namerno prećutkuje, a možda ni ne zna…), to je da te „mogućnosti“ moraju biti realno dostupne i da njihovo eventualno ostvarenje mora zavisiti od objektivnih, a ne subjektivnih kriterijuma. Amnestiju daje parlament. I to ne jednom licu, nego, po pravilu, širem krugu osuđenika. A pošto je daje parlament, ona zavisi od političke volje. Pomilovanje je u nadležnosti šefa države (predsednika ili monarha) i nikoga drugog i nije dužan pri odlučivanju da se vodi bilo kakvim kriterijumima osim ličnih (može i novčić da baca…). Za uslovni otpust u zakonu jasno piše koji uslovi moraju biti ispunjeni da bi neko bio pušten.

    A pominjanje vanrednih pravnih lekova… U ovom kontekstu nisam načisto da li je smešno ili tužno…

  2. Konvencija je rartifikovana 2004.g.Da to nije urađeno, ne bi smo u zaštiti ljudskih prava imali mogućnost da se za tu zaštitu obraćama Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.Ratifikacijom, presude tog suda koje građani podnose protiv Srbije su obavezujuće za Srbiju.

  3. Jankovicu zar niste culi Martinovica da je rekao da predstavnica Eu ne zna, bezobrazna je itd, jer tu kaznu ima Nemacka, Slovenija…kako to tamo postoji?

  4. Ljudi moji, pa jedna Svedska ima dozivotni zarvor. Pa poznato je kakva je Svedska pravedna i socijalna drzava Ali I’ma dozivotnizatvor. Svako to moze da proveri pa i gospodja Mijatovic. Svedska je clanica Evropske unije i dozivotni zatvor uopste nije suprotan bilo kojoj konvenciji Evropske unije.

    1. U Švedskoj doživotna kazna obično bude preinačena u kaznu od 12 do 16 godina zatvora?

      1. Minja, niste razumeli. Nije problem kazna doživotnog zatvora, nego taj dodatak da nema mogućnosti smanjenja kazne. Drugo, ne radi se o „nekakvoj konvenciji Evropske unije“, nego o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Znači radi se o Evropi, što uključuje i evropske zemlje koje nisu članice EU, kao što su Norveška, Srbija ili Rusija.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.