Na internet stranici Slovenske demokratske stranke Janeza Janše objavljen je tekst u kojem se tvrdi da je Zoran Janković pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima zahvaljujući „novim državljanima Slovenije“. Široj javnosti nepoznat autor Tomaž Majer optužio je Pozitivnu Sloveniju, stranku Zorana Jankovića da su joj pobedu obezbedili doseljenici iz bivših republika.


Zoran Janković je sigurno dobio između 180.000 i 200.000 glasova od novih državljana, navodi se u tekstu i dodaje da je „učešće u stambenim naseljima, gde je najveća koncentracija novih državljana, bilo neverovatno veliko“. Prema mišljenju autora, to nije slučajno već je bilo organizovano, i birači su, kako se navodi, sa stranim naglaskom dolazili u većim grupama, obučeni u trenerke, a sve zajedno su kontrolisale „trojke, koje su govorile srpski“. Poduži tekst autor zaključuje ocenom da će „Slovenija zbog velike darežljivosti u davanju državljanstva… za 20. godišnjicu državnosti i samostalnog života dobiti za predsednika vlade Srbina i socijalističkog tajkuna u jednom licu“.

Predstavnica za informacije od javnog značaja Nataša Pirc Muser je, komentarišući tekst, izjavila da „svaki govor mržnje treba progoniti bez obzira sa koje strane dolazi“. Ombudsman za ljudska prava Zdenka Čebašek-Travnik je tekst ocenila kao „granični, između govora mržnje i prava na slobodno izražavanje mišljenja“. „Sadrži nekoliko elemenata govora mržnje, koji nije usmeren samo protiv jedne grupe stanovništva već protiv svih birača, koji nisu birali neku od desnih partija“, navodi se u saopštenju ombudsmana.

Ako je istina da su biračima pretili ako ne biraju Jankovića to rađa sumnju u postojanje krivičnog dela kršenja slobode odlučivanja, navodi se u saopštenju ali i osuđuje svaka izjava, koja podstiče mržnju i netoleranciju među ljudima bez obzira protiv koga je takva izjava uperena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari