Pretnje i ekonomski pritisci čiji je cilj udaljavanje Ukrajine od Evropske unije su „neprihvatljivi“, izjavio je juče šef nemačke diplomatije Gido Vestervele u Kijevu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku OEBS-a.

Nekoliko hiljada demonstranata juče se okupilo na centralnom trgu u Kijevu, dok je u drugom delu grada počeo sastanak OEBS-a, zakazan mnogo pre nego što su ukrajinsku prestonicu zahvatili protesti. Zapadne diplomate pozvale su juče ukrajinske vlasti da poštuju demonstrante koji u toj zemlji protestuju zbog odbijanja vlade da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom i najave jačanja veza s Rusijom.

Zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland pozvala je ukrajinske vlasti da zauzmu konstruktivan stav prema protestima. „SAD podržavaju ukrajinski narod, koji svoju budućnosti vidi u Evropi. Pozivamo ukrajinsku vladu da posluša glas naroda koji želi da živi slobodno. SAD će podržati i raditi s Ukrajinom na tom putu“, kazala je ona. Nulandova je rekla da je sada „trenutak kada Ukrajina treba da izađe u susret svom narodu, a ne da ih razočara“ i poručila da „demokratska pravila i zakoni moraju biti poštovani“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji se novinarima obratio odmah posle Nulandove, nije pominjao proteste u Ukrajini.

Premijer Ukrajine Mikola Azarov ocenio je da su protesti „potpuno normalni u zemlji u kojoj je demokratija u razvoju“. „Učinićemo sve što možemo da obezbedimo da protesti ostanu mirni“, dodao je on.

Protesti u Kijevu traju od kada je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum kojim bi bila uspostavljena slobodna trgovina i produbljena politička saradnja Ukrajine i EU. On je taj potez opravdao tvrdnjom da Kijev ne može sebi da priušti da prekine trgovinske veze s Rusijom.

Ukrajinska policija obećala je da neće koristiti silu, ali ima izveštaja o tome da su brojni aktivisti opozicije privođeni i saslušavani. Tokom masovnih demonstracija u nedelju izbili su sukobi policije i učesnika protesta. Tada je povređen veliki broj ljudi, između ostalog oko 50 novinara i stotinak policajaca.

S Kinom ka svetloj budućnosti

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič sastao se juče u Pekingu s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom. „Kina i Ukrajina danas rade zajedno na svetloj budućnosti“, rekao je Janukovič, koga je kineski kolega nazvao „vernim prijateljem kineskog naroda“. Ukrajinski predsednik kazao je da njegova zemlja želi da uspostavi čvršće ekonomske odnose s Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari