Nakon eksplozije naprave podmetnute pod automobil MUP-a Srbije „pežo 206“ u kome je preksinoć u ulici Jašima Džokića kod kafića „Florijan“ u centru Bujanovca teško povređen pripadnik MUP-a Bljerim Mustafa, a njegova supruga i dve maloletne prolaznice su zadobile lakše telesne povrede, juče je u ovom gradu bilo mirno, ali uz primetnu napetost u kojoj je protekla i poseta direktora policije Milorada Veljovića. Kako Danas nezvanično saznaje, uz administrativnu liniju sa KiM zasad neće biti povećanja broja pripadnika državnih snaga bezbednosti.


– Imamo jasnu poruku koju su nam dan uoči najvećeg praznika Srbije uputili teroristi, sa kojima neće biti dijaloga. Oni će završiti u zatvoru, zbog odlučne namere svih bezbedonosnih struktura da sačuvamo mir i bezbednost na jugu Srbije, za sve građane: Srbe, Albance i Rome, rekao je juče novinarima u Bujanovcu Veljović.

Istražni sudija Višeg suda u Vranju Staniša Mihajlović juče nije mogao da precizira o „kakvoj se eksplozivnoj napravi radi i kako je ona aktivirana u trenutku kada je u službeno vozilo ušao Mustafa sa suprugom“. Novinarima je bilo dozvoljeno da zbog uviđaja samo sa priličnog odstojanja vide mesto terorističkog napada. Inače, ovo je u poslednje dve godine treći incident u Kopnenoj zoni bezbednosti, a u prethodna dva na meti su bili objekti i imovina pripadnika policije.

Porodica teško povređenog Bljerima Mustafe poslednjih nekoliko godina bila je, kako saznajemo, pod pritiskom albanskih ekstremista. Kako je novinarima rekao istražni sudija Mihajlović, pre deset godina ubijen je njegov bliski rođak Ćemail Mustafa iz Muhovca, a pre pet godina izvršen je teroristički napad i na njegovog brata Besnika Mustafu, a tada su teško povređeni četvorogodišnje dete i majka. Besnik je u to vreme bio polaznik kursa za multietničku policiju.

Milorad Veljović sa najbližim saradnicima obišao je porodicu povređenog i najavio „oštre reakcije države Srbije“ kako „pripadnici MUP-a ne bi bili glineni golubovi za albanske ekstremiste koji nikome ne misle dobro“.

– Umesto da se okrenemo radu i saradnji, neko želi da nas posvađa, a to nije dobro ni po Albance ni po Srbe, prokomentarisao je za Danas Nedžat Beljulji, vlasnik lokalne RTV „Spektri“ u čijem se komšiluku desio incident. Tokom dana u Bujanovcu nije uočeno povećano prisustvo pripadnika policije i žandarmerije, a tokom trajanja uviđaja lokalni saobraćaj se normalno odvijao na relaciji od Bujanovca ka Velikom Trnovcu.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi pozvao je juče nadležne da bez politizacije što pre pronađu počinioce ovog napada. Haljimi je rekao da nije dovoljno da se za incident kaže da je teroristički akt, već da je građanima stalo da se utvrdi istina, kao i imena odgovornih. Haljimi je podsetio da je pre godinu dana u Preševu u sličnom incidentu u dvorištu kuće ubijen odbornik PDD-a u Skupštini opštine Preševo Isuf Azizi i da to ubistvo još nije razjašnjeno.

Bljerim Mustafa primljen je juče u Urgentni centar u Beogradu. Tu ga je, pored tima lekara, dočekao i ministar policije Ivica Dačić koji je takođe naglasio da je reč o terorističkom napadu. Prema rečima direktora Urgentnog centra Vladimira Đukića, stanje povređenog policajca je ozbiljno, pošto ima povrede obe noge, grudnog koša, glave, kao i dva polomljena rebra, a juče je i operisan.

– Svi povređeni su pripadnici albanske nacionalne manjine, a mi imamo indicija da je reč o terorističkom činu, rekao je Dačić i napomenuo da ovakav potez destabilizuje zajednički život svih na jugu Srbije. Prvi čovek srpske policije je naveo da je iz prvih zaključaka istrage jasno da eksploziv nije postavljen na profesionalan način, inače je ishod mogao da bude fatalan za sve koji su bili u blizini eksplozije.

– Nećemo dozvoliti prebacivanje terorističkih grupa sa teritorije AP Kosova i Metohije i iz Makedonije na jug Srbije kako bi se ostvarivali ovakvi teroristički akti, dodao je ministar policije i dodao da on veruje da je reč o napadu koji su organizovali Albanci koji se protive multietničkoj policiji.

Podrška sindikata

Beograd – Policijski sindikat Srbije osudio je juče pokušaj ubistva svog kolege Bljerima Mustafe. „Ovo nije napad samo na našeg kolegu, već i na celu državu, a pokazuje da se sa terorizmom i napadima na državne organe možemo odupreti samo odlučnom akcijom i visokim zatvorskim kaznama“, naveo je predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović u pisanoj izjavi. U saopštenju je izražen nada u brz oporavak Mustafe i njegove supruge. Istovremeno se oglasio i Nezavisni sindikat policije, odnosno koordinacioni centar ovog sindikat u Vranju koji je napad ocenio kao pokušaj pojedinaca da naruše dobre međuljudske profesionalne odnose u multietničkoj policiji na jugu Srbije i najavili su pomoć kolegi i njegovoj porodici.

Udar na multietničku policiju

„Ovaj događaj sigurno ne doprinosi zajedničkom i mirnom životu građana na jugu Srbije. Više puta smo isticali da upravo sve poslove u koje spadaju obezbeđivanje javnog reda i mira treba sve više da preuzimaju pripadnici multietničke policije koja postoji u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, ali upravo sada se dešavaju napadi na pripadnike iz albanske nacionalne manjine i mislim da je to ono što svi zajedno moramo da osudimo“, rekao je Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari