Jasnim kriterijumima do posla u školama 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Udruženje “Nauči me” zatražilo je danas Skupštini Srbije, pred Odborom za obrazovanje, organizuje javno slušanje na temu jasnih i transparentnih kriterijuma pri zaposlenju u školama, kao i da se ovo pitanje zakonski uredi.

Iz tog udruženja podsećaju da su početkom ove godine pokrenuli inicijativu „Pošteno do posla u školama“ sa ciljem da se otvori pitanje donošenja jasnih kriterijuma pri zapošljavanju nastavnika u školama, kako bi se obezbedio kvalitetan kadar.

„Trenutna procedura primanja u stalni radni odnos podrazumeva široka ovlašćenja direktora koji najpre raspisuje konkurs, zatim imenuje tročlanu komisiju koja proverava priloženu dokumentaciju i obavlja razgovore s kandidatima, a na osnovu finalnog izveštaja komisije direktor odlučuje ko će biti primljen u radni odnos. Kad su u pitanju kriterijumi za odabir kandidata, zakon ne nudi precizna i transparentna uputstva kojim bi se članovi komisije i direktori vodili. Ukoliko kandidat ima odgovarajuće obrazovanje, nije krivično gonjen, državljanin je Republike Srbije i zna srpski jezik, a uz to je i zdravstveno sposoban za rad s decom – ispunjava sve kriterijume koji su zakonom predviđeni“, navode iz udruženja „Nauči me“.

U istraživanju koje je to udruženje sprovelo pokazalo se da je od 1.576 škola u Srbiji, samo osam iskoristilo svoje pravo da donese dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi.

„Odsustvo jasnih kriterijuma otvara vrata netransparentnom i nejednakom postupanju kad je u pitanju zaposlenje nastavnog kadra u školama na državnom nivou“, navode iz udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari