Javna diskusija “Koja je tvoja crvena linija” 3. novembra u Novom Sadu 1Foto: Promo

Novi Optimizam i Građanske inicijative, uz podršku Mosta solidarnosti iz Novog Sada, organizuju javnu diskusiju “Koja je tvoja crvena linija” koja će biti održana u sredu, 3. novembra od 17 časova u hotelu Vojvodina u Novom Sadu.

Dan oslobođenja Novog Sada, 77 godina kasnije, dočekujemo u uzurpiranom gradu i ništa manje uzurpiranoj zemlji. Pod gvozdenom pesnicom naprednjačkog režima urušavaju se svi stubovi demokratije, građanima i građankama ugušene su osnovne slobode, svakodnevno se krše zakoni i vladavina prava i svedoci smo ekocida i urbicida zarad zgrtanja profita i to vladajuće elite i stranih investitora, a preko pleća radnika i seljaka. Stoga, kako naći povoda za slavlje? Jesmo li zaista očuvali i negovali te slobode koje su bile krvavo osvajane u narodnooslobodilačkoj borbi, ili ovaj datum ima samo deklarativnu vrednost podsećanja na lekcije iz istorije?, navodi se u saopštenju organizatora.

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti i aktivistkinje koji svakodnevno rade na tome da promovišu i razvijaju građansko društvo i brane osnovna prava građana nalaze se redovno na meti napada. Nije ništa bolje ni kada se pogleda medijska slika Srbije – mediji su okupirani, zarobljeni, a novinari koji se bore da se i taj četvrti stub demokratije ne uruši izloženi su stubu srama, blaćeni i satanizovani.

Danas se postavlja pitanje: koja je zajednička crvena linija preko koje nećemo preći? To je pitanje koje treba da postavimo kao društvo, ali i svaki pojedinac sebi u svom ličnom mikrokosmosu. Oslobađanje Novog Sada i svih ostalih gradova jeste konstantan proces – samo gradovi u kojima žive stalno aktivni građani mogu biti stvarno slobodni. Datumi poput 23. oktobra, dana oslobođenja Novog Sada, važni su jer imaju snažan simbolički naboj i opominju nas da preispitamo svoje pozicije u sadašnjosti a u odnosu na ipak neospornu žrtvu podnetu radi našeg boljeg sutra, kažu organizatori i pozivaju sve aktivne građane i građanke Novog Sada da im se pridruže i da svojim glasom doprinesu  prvo mapiranju problema a zatim i zajedničkom iznalaženju rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari