Javna uprava otvara vrata studentima pet državnih univerziteta 1Foto: MDULS

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u okviru ukupnog procesa reforme javne uprave i uz podršku Evropske unije, organizuje 4. i 5. novembra prvi Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi. Na ovom sajmu 18 organa javne uprave (13 državnih organa i 5 lokalnih samouprava) ponudiće studentima pet državnih univerziteta gotovo 400 mesta za stručnu praksu.

Sajam će biti onlajn, a studenti će preko posebno dizajnirane digitalne platforme dostupne na adresi www.strucnapraksa.mduls.gov.rs moći da se kreću virtuelnim prostorom Palate Srbija, prolaze kroz njene hodnike i sale i prisustvuju tribinama i prezentacijama organa javne uprave koji učestvuju na ovom sajmu i saznaju sve o stručnoj praksi koja im se nudi. Tokom trajanja sajma svi organi koji učestvuju će na ovoj platformi imati i svoje virtuelne štandove na kojima će posetioci moći da pronađu najvažnije informacije o njima.

Studenti se pozivaju da posete sajt sajma i pogledaju raspored događanja kako bi se na vreme informisali o satnici prezentacija pojedinih organa i tribina koje se organizuju u okviru sajma. Program sajma oba dana počinje u 10 časova.

„Da bi uspešno završili reformu javne uprave i postali stvarno „uprava po meri građana“ najvažniji su kvalitetni ljudski resursi, koji raspolažu znanjem i veštinama potrebnim da prate savremene procese i načine rada. Cilj je da se kroz studentsku stručnu praksu promoviše javna uprava kao poželjan poslodavac i ukaže na širi značaj koji donosi rad u javnoj upravi i učešće u reformskim procesima na ukupno unapređenje različitih aspekata privrednog i društvenog života“, poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Sajam je namenjen studentima Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta u Nišu i Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Sporazum o saradnji između 18 državnih i drugih organa i pet državnih univerziteta, potpisan je polovinom oktobra i time je studentima završnih godina osnovnih studija omogućeno da stručnu praksu obave u javnoj upravi.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof.dr Vladan Đokić istakao je da uspostavljanje partnerstva sa javnom upravom univerziteti prepoznaju kao osnov za unapređenje kvaliteta postojećih studentskih programa, posebno sa aspekta obezbeđivanja okvira za sticanje praktičnih veština studenata i dostizanje visokog nivoa kompetencija za rad u realnom radnom okruženju.

„Sa druge strane, iskustvo kadrova zaposlenih u javnim upravama prepoznajemo kao vredan resurs znanja koja mogu biti podeljena kroz različite vrste nastavnih i vannastavnih aktivnosti i doprineti da budući stručnjaci u različitim oblastima razmišljaju kreativno i problemski“, dodao je Đokić.

Prof. dr Bratislav Mirić, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru poručio je da je neobično važno da studentima završnih godina studija, državni organi ukažu na suštinu i modalitete posla sa kojim će se možda susretati nakon studija. On je naveo da ovakvi vidovi saradnje jesu deo svetske prakse i da se današnja inicijativa može sažeti u jednu rečenicu: “Dajte mladim i učenim ljudima šansu!”.

Studentska stručna praksa u javnoj upravi prvi put se u akademskoj 2021/2022. godini sprovodi kao deo organizovanog procesa podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama. Cilj je da se studentima omogući da pored teorijskih znanja, steknu i praktične veštine koje su predviđene u ishodima učenja na studijskim programima koji ih osposobljavaju za razvoj i primenu naučnih i stručnih dostignuća.

Stručna praksa će se realizovati u realnom radnom okruženju, u državnim organima i organima jedinica lokalne samouprave, a studenti će imati priliku da uz mentorsku podršku eminentnih stručnjaka u upravi, nauče tehnike primene stečenog znanja u praksi, prepoznaju vlastite potrebe i interesovanja i počnu da razmišljaju o budućoj profesionalnoj orjentaciji.

Takođe, vreme provedeno na stručnoj praksi u javnoj upravi omogućiće studentima da se povežu sa poslovnom zajednicom, ostvare kontakte sa kolegama iz struke, ali i da njihova kompetentnost bude prepoznata i pre samog izlaska na tržište rada.

Sporazum o saradnji u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu sa državnim univerzitetima potpisali su Narodna skupština Republike Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Nacionalna akademija za javnu upravu, Republički sekretarijat za javne politike, Služba za upravljanje kadrovima, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, gradovi Beograd, Niš, Kragujevac, Novi Pazar i Subotica.

Sajam studentske stručne prakse samo je jedan od rezultata reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.
Glavni koordinator reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Studenti se pozivaju da posete sajt sajma (www.strucnapraksa.mduls.gov.rs) i pogledaju raspored događanja kako bi se na vreme informisali o satnici prezentacija pojedinih organa i tribina koje se organizuju u okviru sajma. Program sajma oba dana počinje u 10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari