Javni skup zbog zagađenja životne sredine u nedelju u Gornjem Milanovcu 1Foto: V.M (Ilustracija)

Građanska inicijativa Trn i dve neformalne grupe građana iz Gornjeg Milanovca Eko straž i Nevađani iz Nevade zakazali su javni skup za nedelju, 9. januar zbog zagađenja životne sredine.

Skup pod nazivom „Zagađeni Gornji Milanovac“ biće održan u gradskom parku kod fontane, sa početkom u 12.00 časova.

Organizatori su naveli da će javni skup biti održan zbog sve veće zabrinutosti stanovnika Gornjeg Milanovca za stanje u kome se nalazi njihova životna sredina, kao i zbog nedostatka javno dostupnih informacija o problemima zagađenja i njegovim posledicama.

„Građani u Gornjem Milanovcu osećaju svojim čulima da im je životna sredina ugrožena na više načina i strahuju da je njihovo okruženje postalo ekološka crna tačka na mapi Srbije. Znamo da među nama ima zabrinutih za kvalitet vazduha, jer ne moramo biti eksperti da bismo primetili da vazduh štipa oči i nadražuje grlo“, navodi se u saopštenju organizatora javnog skupa.

Dodaje se da je među građanima puno onih koji su zabrinuti za vodu „jer i deca već postavljaju pitanja zašto je reka u boji, da li možemo da pijemo tu vodu, hoćemo li uopšte imati vode“.

„Znamo da nekontrolisano odlaganje otpada na deponiji i divljim deponijama ne predstavlja samo estetski problem, već da zagađuje ceo ekosistem. Znamo da se pretnjama Pranjanci ne mogu ubediti da je rudnik litijuma za dobrobit naše dece“ navodi se u saopštenju.

Na skupu u nedelju govoriće aktivista Eko straže Bojan Simišić, predstavnice građanske inicijative Trn Aleksandra Bulatović i Tatjana Milošević, predsednica ekološke organizacije iz Pranjana Suvoborska greda Ljiljana Bralović i predstavnica udruženja Nevađani za Nevade Zvezdana Luković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari