Jedan grad, dve blokade i zabranjeni Guta 1Foto: Miroslava Pudar

Povodom blokade puteva, inicijativa Kreni-promeni poručila je građanima da nije važno da li je neko levičar ili desničar, vernik ili ateista, ako ne mogu zajedno, neka svako organizuje svoj protest i blokadu. Upravo tako bilo je u Zrenjaninu, jedna blokada prema Beogradu, kod Linglonga, druga prema Novom Sadu

Neko bi rekao, svako gde ga srce vuče, ali najrealnije objašnjenje bilo bi da su zapravo opozicione stranke u Zrenjaninu prilično oslabljene a prazan prostor popunjava nedefinisan civilni sektor.

Situaciju sa dešavanjima u Zrenjaninu sociolog Vladimir Ilić posmatra šire i kaže da vlast svuda ima svoje ljude.

“Ova vlast pokušava da uništi civilno društvo. Prirodno je da vlast instalira svoje spavače, ne samo u organizacije civilnog društva, nego i u političke stanke”, komentariše dešavanja u Srbiji i Zrenjaninu profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Vladimir Ilić.

Jedan grad, dve blokade i zabranjeni Guta 2
Foto: Miroslava Pudar

On kaže da se sadašnje stanje stvari na političkoj sceni u Srbiji preslikava na lokalu, a karakteriše ga veliki broj ljudi koji rade za vlast.

“Vlast preko svojih spavača kontroliše veći deo pilitičkog i civilnog društva, ali je krhka i malo joj treba da padne. Ne treba da nas začudi kada se spavači posle pojave u strankama pobednicama, nije to nikakava zakonomernost Srbije već polititčko pravilo”, kaže sociolog Ilić.

Na blokadu puta ka Beogradu, kod gradilišta kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu protekle subote izašli su banatski poljoprivrednici jer su najviše i direktno pogođeni predloženim izmenama zakona o eksproprijaciji.

Njihove njive već se nalaze na spisku za oduzimanje na trasi novog autoputa Beograd-Zrenjanin- Novi Sad.

To su tamo i rekli, da im je glava odavno u torbi i da se saterivanje u ćošak, koje traje godinama, samo nastavlja.

Sa njima, kao podrška, bili su predstavnici Skupštine slobodne Srbije, a skup je organizovalo udruženje Građanski preokret.

“Tu smo da podržimo poljoprivrednike, naše članove, jer njihov problem je i naš problem, to je problem svih građana ove zemlje koji su izašli na ulicu, svima nam je ugrožena imovina”, rekla je profesorka Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije.

Blokadu su podržali i predstavnici Demokratske stranke, SSP i Pokreta ujedinjenih fantoma ali pre svega građani ovog grada, koji se protive novim zakonima o eksproprijaciji i referendumu.

Na drugoj lokaciji, raskrsnici koja vodi ka Novom Sadu, izašli su predstavnici neformalne grupe građana Zrenjaninska akcija, koji od letos sprovode akciju da Zrenjanin dobije ispravnu vodu a svaki građanin po “2 litre vode”.

Jedan grad, dve blokade i zabranjeni Guta 3
Foto: Miroslava Pudar

Njihove aktivnosti da se komunalni problemi Zrenjanina reše podržavaju Narodna stranka i Dosta je bilo.

Uoči svog protesta izjavili su da je “protest za sve, pa i plaćenike” ostavljajujući prostor da se nađa ko bi to mogao biti, pa naveli da se solidarišu sa stanovnicima doline Jadra, Loznice, Bora i Smedereva.

I jednima i drugima, večiti optimista Branislav Grubački Guta kome nije dozvoljeno da zakupi prostor u Kultunom centru Zrenjanina pa je dan kasnije održao svoj protest, poručio je da su svi dobrodošli kod njega.

Tom prilikom, ne samo od Gute, čulo se da je najvažnije izaći udruženo pred režim, ne praviti razlike.

“Aleksandar Vučić je video da se udružujemo, da smo zajedno sa narodom”, poručila je javnosti ali i Zrenjanincima potpredsednica Narodne stranke Sanda Raškovič Ivić u svom govoru.

“Neće moći da radi šta hoće jer smo se udružili, jer je narod ustao i ja vidim novi optimizam u svima nama i u ljudima koji su rekli ne”, navela je Sanda Rašković Ivić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari