Jedan od pet miliona traži momentalno puštanje na slobodu Jovane Popović 1Foto: Dejana Majstorović (arhiva)

 Pokret „Jedan od pet miliona“ saopštio je danas da traži momentalno puštanje na slobodu Jovane Popović (24) iz Kikinde, uhapšene zbog navodnog nesprovođenja mere samoizolacije.

Popović se nalazi u pritvoru u Zabeli nakon što je pre tri dana uhapšena zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj je, kako ona tvrdi, niko nije obavestio – niti je dobila zvanično rešenje o kućnoj izolaciji, piše portal „Raskrikavanje“.

Ona je pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, 14. marta došla iz Crne Gore gde je nastupala sa duvačkim orkestrom iz Kikinde.

„Jelena Popović se neosnovano drži u pritvoru i sa svakim izgubljenim časom povećava se rizik po njeno zdravlje, a vlast dokazuje da vanredno stanje zloupotrebljava za progone i hapšenja neistomišljenika. ‘Najbolji student Pravnog fakulteta’ trebalo bi da zna da zakoni važi ‘pro future’ ili ubuduće, što znači da zakon donet danas ne može da važi za slučajeve koji su se desili pre nego što je on donet“, navodi se u saopštenju.

Pokret navodi da su na saslušanju u tužilaštvu ispred Popović predstavljeni fabrikovani dokazi i papir izrečene mere bez imena lica koje je tu meru izreklo, bez pečata ili bilo kakvog datuma i dodaju da takav dokument ne može biti dokaz ni u jednom postupku.

„Jovana Popović autorka je i antirežimske pesme ‘Bagra’, pa ne možemo da se ne zapitamo da li je i ona politički neistomišljenik protiv koga se režim obračunava, kao što se obračunao sa studentima i srednjoškolcima koji su uhapšeni nakon ulaska u RTS, ili Aleksandra Obradovića koji je uzbunio javnost o dešavanjima u Krušiku“, dodaje Jedan od pet miliona.

Taj pokret ističe da vanredno stanje i delimično suspendovanje Ustava ne znači i suspendovanje demokratije i njenih osnovnih načela.

„Ukoliko ostanemo nemi na ovakva dešavanja možemo se probuditi jedno jutro u zemlji koja mnogo liči na Nemačku za vreme Gestapa“, ocenio je pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari