Jedanaesti protest “Niš protiv nasilja” u petak: Blokada Knjaževačke ulice u kojoj su česte saobraćajne nesreće 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ) (arhiva)

Jedanaesti protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu biće održan u petak 25. avgusta, kada će građani blokirati raskrsnicu u Knjaževačkoj ulici, u kojoj se često događaju saobraćajne nesreće, a Grad ne rešava taj bezbednosni problem.

Prema najavama tehničkih organizatora, građani će se u 19 časova okupiti ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnice i gradskih većnika, a nakon kraćih govora krenuće u protestnu šetnju.

Na protestu će govoriti Jelica Stošić, profesorka filozofije u gimnaziji „Stevan Sremac“, a vodiće ga Danijela Vujošević, građanska aktivistkinja.

Trasa šetnje počinje kod Gradske kuće, vodi preko ulica 7. juli, Kralja Stefana Prvovenčanog, Pantelejske i Knjaževačke, a završava se na raskrsnici Knjaževačke sa ulicom Ilije Birčanina, gde je prošlog meseca stradao još jedan pešak.

“Ovoga puta ćemo tu raskrsnicu blokirati na sat vremena, a ukoliko nadležni iz Grada ne budu reagovali, blokada će se na narednim protestima produžiti na dva sata, pa u budućnosti na još duže”, kaže Slaviša Dinić, odbornik u niškoj Opštini Pantelej iz stranke Zajedno za Srbiju i jedan od organizatora.

On podseća da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije primila na razgovor delegaciju žitelja Knjaževačke ulice, koji su to tražili nakon pogibije pešaka, i izjavila da će se rešavanje bezbednosno-saobraćajnih problema u toj ulici ostaviti za sledeću godinu, kada “dobro izračunaju koliko je novca potrebno”.

Jedanaesti protest “Niš protiv nasilja” u petak: Blokada Knjaževačke ulice u kojoj su česte saobraćajne nesreće 2
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Knjaževačka ulica, koja se u delu javnosti naziva “ulicom smrti”, jedna je od najdužih u gradu, loše je osvetljena, pešački prelazi su ponegde jedva vidljivi zbog stare farbe, a saobraćajna signalizacija nije adekvatna, upozorili su njeni stanari.

Rešavanje njenih problema u saobraćaju gradska vlast obećava godinama, ali obećanja nisu ispunjena.

Nadležni su pre pet godina obećali razdelna ostrva, koja nisu urađena.

“Na protestu ćemo govoriti i o drugim gorućim problemima za građane- početku školske godine i bezbednosti naše dece po školama, nedostatku besplatnih udžbenika, sve većim komunalnim računima, i slično”, kaže Dinić.

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“, koji se održavaju u više gradova i opština,zahtevaju hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Zahteva se, takođe, smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina i hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost vlade i bezbednosna situacija u zemlji.

Ovaj protest u Nišu tehnički organizuju Zajedno – Moramo, Zeleno- levi front- Ne damo Srbiju, Narodna Stranka, Narodni pokret Srbije u formiranju, Stranka Slobode i Pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari