Poglavar Rimokatoličke crkve Franja juče je u Istanbulu apelovao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve i dodao da taj istorijski korak traže žrtve ratova i mladi.

 „Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama“, rekao je papa u prisustvu patrijarha Vartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju. Franja je posle toga od Vartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu.

To je, kako navodi agencija Asošiejted pres, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je deo papinih nastojanja da okonča raskol dve crkve, koji traje od 1054. godine. Papa Franja i Vartolomej su takođe pozvali na okončanje progona hrišćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocenjuje AP, trodnevna poseta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva. Franja i Vartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povećaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole hrišćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.

Papini sastanci s turskim zvaničnicima su, prema ocenama analitičara, više bili razgovor gluvih. Na sastanku s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom svako je održao svoj govor, ali prave razmene nije bilo, navodi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari