Jedna od najmasivnijih ptica letačica na svetu zimuje u Negotinu 1Foto: DZPPS

Popisivači ptica vodenih staništa zabeležili su na Dunavu, kod Negotina, grupu pelikana koja zimuje u Srbiji.

To je najveća i najkrupnija ptica u Srbiji, kažu ornitolozi i objašnjavaju da njen raspon krila seže do neverovatna tri metra. Pelikan je težak 13 kilograma i jedna je od najmasivnijih letačica na svetu.

„Pelikani su i ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini. Tokom pretraživanja terena za vreme Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa zabeležili smo bar šest ovih ptica. Od toga su četiri bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica“ rekao je Marko Šćiban, koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji.

On smatra da sve češće prisustvo ove strogo zaštićene vrste u poslednjih nekoliko godina na Dunavu u Negotinskoj krajini ukazuje da će pelikani u Srbiji možda pronaći i odgovarajuće stanište za gnežđenje u budućnosti.

“Pelikan je jedna od 12 ciljanih vrsta ptica koje pokušavamo da zaštitimo u okviru međunarodnog projekta očuvanja ptica duž reke Dunav. Među najvećim opasnostima za ptice duž Dunava su sudari sa žicama dalekovoda i strujni udari”, kaže Marko Šćiban.

Ornitolozi, članovi i volonteri Društva za zaštitu i pročavanje ptica Srbije zabeležili su prisustvo mnogih ptica netipičnih ili retkih u zimskom periodu za naše podneblje. Pored pelikana, tu su ražanj, gak, crvena lunja, zlatni vivak, crvena čaplja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari