"Jedno veliko ništa i još jedno poniženje": Kolektiv OŠ "Jovan Miodragović" povodom odluke o obustavi štrajka u školama 1Foto: V. Andrić/Danas

„Još jedno veliko ništa“.

Ovim rečima započinje reagovanje kolektiva beogradske Osnovne škole „Jovan Miodragović“ povodom odluke reprezentativnih sindikata obrazovanja da prihvate ponudu Vlade Srbije, čime se odustaje od najavljenog štrajka u školama.

„Možda smo nekako i navikli da nas ništa dočeka od nadležnih institucija, ali ono ima posebnu težinu kada stigne od kolega. Istih onih koji kažu da zastupaju zajedničke interese, istih onih koji najbolje i poznaju sve okolnosti u kojima se prosvetni radnice nalaze (a možda i ne) i istih onih koji pozivaju na odbranu dostojanstva“, navedeno je u dopisu koji je kolektiv ove osmoletke poslao redakciji Danasa, a koji je upućen i sindikatima potpisnicima protokola.

Iz „Miodragovića“ poručuju da „pravi prosvetni radnik nikada u svojim zahtevima ne stavlja poboljšanje materijalnog položaja na prvo mesto, iako je on sraman i na to ima puno pravo i, na kraju krajeva, jeste pokazatelj koliko si cenjen od strane društva“.

„Pravi prosvetni radnik brine o dobrobiti škole, učenika i o svom položaju u samoj školi. Kao i prethodnih puta, naša škola je jasno iznela svoj stav da želi konkretne mere koje će poboljšati rad u školi – smanjenje administrativnih poslova, kako bi primarni posao obrazovanja i vaspitanja opet dobio primarnu, a ne sekundarnu ulogu; povećanje broja stručnih saradnika; konkretne mera u postupanju protiv nasilja, kako prema učenicima, tako i prema nastavnicima koji ga trpe svakodnevno, kao i ubrzane procese; fokusiranje na efekte preduzetih koraka, a ne samo na ispoštovane i zapisane procedure, nakon kojih krajnji efekat i ne postoji“, navodi se u reagovanju.

Kao odgovor na ove i ovakve zahteve, dodaju, materijalni položaj je izbio u prvi plan.

„Na kraju se i sveo na njega, na kraju se i ostalo bez njega, kao i bez svega ostalog. Dostojanstva, na primer. Sindikatima je predočeno – Ako nema novca, obezbedite nam bar produktivne i bezbedne uslove rada, ono što ne košta ništa, jer mi svakako nikada nećemo biti dovoljno plaćeni za sav posao koji obavljamo i odgovornost koju imamo. Dajte nam bar mogućnost da ga obavljamo na način na koji je to iole prihvatljivo. Jasne odgovore nismo dobili. U zahtevima se naši konkretni zahtevi nisu našli. U javnost je sporadično stigla priča o novcu, tačnije o procentima, jer je cifru u dinarskoj vrednosti tužno i pominjati“, piše u saopštenju kolektiva OŠ „Jovan Miodragović“.

Kažu da su im se sumnje u namere sindikata i njihov rad (koji je, kako većina kolektiva veruje, već unapred dogovoren sa onima sa kojima pregovaraju) javile u trenutku kada se neki od predstavnika sindikata nisu odazvali mogućnosti da iskoriste medijski prostor i najave proteste i prošire priču o štrajku.

„Ona se povećala saznanjem da većina škola i zaposlenih u njima nije ni znalo da se održava protest prosvetnih radnika, niti je upoznata sa pričom o štrajku. Sumnje su, izgleda, potvrđene. Najavljeni štrajk je obustavljen. I šta smo dobili? Procente i ponovljene dogovore postignute još u junu. Znači, ono što je bilo već dato, pa oduzeto, pa opet dato. Znači, ništa. Odnosno, ipak nešto. Još jedno poniženje. Još jedan spušten pogled. I još jedno – tako vam i treba“, poručili su članovi kolektiva OŠ „Jovan Miodragović“.

Oni su se ogradili od svih poteza sindikata koji, kako kažu, nečije interese sigurno zastupaju, a interese prosvetnih radnika – svakako ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari