Ideja o sjedinjenim državama Afrike i dalje je živa potvrdio je juče libijski lider Muamer el Gadafi navodeći da je ovonedeljni samit Afričke unije (AU) još jedan korak ka postizanju tog cilja.

Gadafi već duže vreme zagovara formiranje jedinstvene vlade Afrike pod obrazloženjem da je to jedini način na koji kontinent može da se razvija bez mešanja Zapada, iako mnoge afričke države smatraju da je takva ideja nepraktična te da bi ugušila njihov suverenitet.

Kao i tokom prethodnih afričkih samita, na ovonedeljnom okupljanju u Kampali, prestonici Ugande, biće reči o koracima u pravcu stvaranja afričke vlade iako je donekle celu koncepciju samita zasenio haos u Somaliji te međunarodna poternica za sudanskim predsednikom Omarom al Baširom.

„Zadovoljan sam što se Afrika kreće istorijskim i pravim putem. Jednog dana postaćemo slični Sjedinjenim Američkim Državama“, kazao je Gadafi grupi novinara u Kampali. Na pitanje dokle se stiglo sa realizacijom te ideje, Gadafi je rekao da je ona još predmet rasprava, da stručnjaci i odgovorni ljudi razmatraju sve opcije te da bi plan mogao biti realizovan do leta sledeće godine.

Pojedini afrički lideri navode da se od njih ne može očekivati da ustupe suverenitet svojih država bilo kojem budućem kontinentalnom bloku imajući u vidu svoju kolonijalnu prošlost. Ipak, Gadafijeva ideja stekla je podršku dobrog dela država, što je podstrek jačanju njegove reputacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari