Jednomesečni pritvor za M. A. uhapšenog juče na Jarinju 1Foto FoNet Branko Vučković

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za M. A, uhapšenog juče na Jarinju.

M. A, kako navodi Osnovni sud u Prištini, osumnjičen je za krivično delo „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“.

Prema proceni sudije, razlog za određivanje pritvora je mogućnost sakrivanja i bežanja M. A, te mogućnosti sakrivanja, uništavanja ili menjanja dokaza, prenosi Kossev.

„Stoga je, prema oceni Suda, određivanje pritvora okrivljenom u ovoj fazi krivičnog postupka više nego razumno i neophodno za uspešno i delotvorno sprovođenje ovog krivičnog postupka“, prezicira se u saopštenju.

Da je M. A. uhapšen na Jarinju juče je potvrdila i Kosovska policija, koja je tada navela da se on tereti za „teško ubistvo u pokušaju“, a zbog napada na službena lica „pre izvesnog vremena“.

Prištinski medij Kallxo izvestio je iste večeri, pozivajući se na svoja saznanja, da je razlog hapšenja napad na pripadnike Kosovske policije u Zvečanu i severnom delu Mitrovice tokom akcije protiv šverca droge u oktobru 2021. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala radi se o osobi iz Zvečana.

Ovo je drugo od tri hapšenja u prethodnim danima na Severu. Prvo je prekjuče uhapšen Srbin koji se tereti za napad na policijsku ekipu koja bila podrška carini u akciji sprečavanja šverca 13. oktobra ove godine, ali je on ove nedelje identifikovan i odmah uhapšen. I dok Kosovska policija navodi da se to dogodilo 9. decembra, kosovski ministar unutrašnjih poslova kaže da se radi o danu ranije. Danas je uhapšen i bivši policajac D. P.

Neposredno nakon što je u javnost puštena tada još uvek nepotvrđena informacija o hapšenju D. P, u Kosovskoj Mitrovici začula se sirena, kada su na magistralnim putevima i postavljene barikade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, dok su zaposleni u više institucija dobili poziv da se odazovu i odu na ove lokacije.

Teška mehanizacija zatvara magistralne pravce u ovim opštinama, a Kosovska policija potvrdila je da je danas kasno popodne privremeno, iz bezbednosnih razloga, zatvorila i Jarinje i Brnjak.

Na barikadama se nalaze uglavnom zaposleni u državnim institucijama, na koje su pozivani organizovanim putem, ali i uz sirenu koja se oglasila u više opština na Severu. U pitanju je više hiljada građana, među kojima je i primetan broj osoba koje kriju lice. Oni nose tamne kape kojima se pokriva čitavo lice osim očiju, ili kape i sanitarne maske.

A kod brane na Gazivodama večeras je došlo do razmene vatre.

Policija je u međuvremenu saopštila da su, kako su okarakterisali, kriminalne grupe, pucale sa različitih lokacija na policajce u blizini brane jezera Gazivode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari