Jekić: Zahvaljujući SNS-u i novom Prostornom planu, Kragujevac više nije regionalni centar 1Foto: Stranka slobode i pravde

Novi Nacrt Prostornog plana Republike Srbije nije prepoznao Kragujevac kao regionalni centar, istakao je na sednici Narodne skupštine poslanik Stranke slobode i pravde iz Kragujevca Dalibor Jekić.

Po njegovim rečima, Kragujevac je marginalizovan i degradiran u odnosu na prethodne planove iz 1996. i 2010. godine.

Prostornim planom iz 1996. Kragujevac je bio označen kao jedan od šest makroregionalnih centara.

Zatim je planom iz 2010. označen kao funkcionalono urbano područje od nacionalnog značaja, a potom unapređen u područje od međunarodnog značaja.

Jekić ističe, da je novim Prostornim planom od 2021. do 2035. Kragujevac izgubio svoj status i da više nije u rangu sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom.

Kragujevac se sada nalazi u rangu sa Leskovcem, Suboticom i Zrenjaninom.

– Ovo je pogubno za Kragujevac, imajući u vidu da je Prostorni plan strateški dokument i da određuje dalje pravce razvoja, pa će Kragujevac kao jedan ozbiljan regionalni centar, ostati slepo crevo za velike infrastrukturne projekte, kaže Jekić.

On očekuje da će ova nepravda prema prvoj prestonici moderne Srbije biti ispravljena, odnosno da će Kragujevac biti definisan kao urbano područje u rangu sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom.

Jekić je na sednici pokrenuo i pitanje Fijata u kojoj je Vlada imala 33 odsto udela u vlasništvu.

– Razlog zbog čega je fabrika u Kragujevcu došla u krizu jeste i taj što je država imala ignorantski odnos prema Fijatu bez obzira što je suvlasnik u njemu. Prvi vidljivi kontakt Vlade RS i Fijata je bio tek krajem 2021.godine, što je frapantno imajući u vidu da se radi o višegodišnjem najvećem izvozniku, rekao je Jekić.

On je pozdravio odluku države da opredeli sredstva iz budžeta za podsticanje proizvodnje električnog automobila, ali je i pitao premijerku zašto država uvek reaguje posledično.

– Zašto odluku o investiranju u nov model nismo doneli 2014. ili 2015. godine? Da smo tad doneli tu odluku imali bismo nov model, a fabrika u Kragujevcu ne bi bila u krizi. Vi ste uspeli da od najvećeg izvoznika napravite najveći problem.

Jekić je podsetio i da su za poslednjih nekoliko godina Aleksandrar Vučić i Ana Brnabić čak devet puta najavili početak rekonstrukcije Univerzitetskog centra u Kragujevcu, a da radovi do danas nisu počeli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari