Jelena Milinčić: Gugl je ugasio Jutjub kanal Raša tudej Balkan bez ikakvog objašnjenja 1Foto: Printscreen / RT

Кompanija Gugl ugasila je nedavno pokrenuti Jutjub kanal Raša tudej Balkan, a rukovodilac RT Balkan Jelena Milinčić kaže za Danas da ova odluka kompanije Gugl nije neočekivana iako, kako tvrdi, nijedno pravilo nisu prekršili.

– Ova odluka nije za nas bila neočekivana, mada, za razliku od kolega kojima se desila ista stvar, mi nismo dobili nikakvo obaveštenje ili obrazloženje zbog čega nas ukidaju, a time su nas lišili mogućnosti i da uložimo žalbu – ističe Milinčić.

Ona dodaje da je sadržaj RT Balkan na mrežama raznolik, od zabavnih video materijala do politike.

– Tvrdim da ni u čemu nismo prekršili pravila kompanije Gugl. Jedan od poslednjih objavljenih zapisa je intervju sa ambasadorom Ruske Federacije i možda je to upalilo lampice ljudima koji smatraju da je sloboda govora rezervisana samo za njih – kaže Milinčić.

Podsetimo, Jutjub je nakon početka ruske invazije u Ukrajini, širom sveta blokirao pristup kanalima povezanim sa medijima koje finansira ruska država, pozivajući se na politiku „kojom se zabranjuje sadržaj kojim se demantuje ili umanjuje značaj nasilnih događaja“.

Gugl je još u martu odlučio da blokira Jutjub kanale povezane sa televizijom Raša tudej i agencijom Sputnjik u Evropi.

Najkorišćeniji servis za video striming na svetu tada je saopštio je da ruska invazija na Ukrajinu potpada pod politiku kompanije o nasilnim događajima i da će sadržaj koji nije u skladu sa njom, biti uklonjen.

Portparol Jutjuba tada je istakao da je blokiranje ruskih medija u skladu sa politikom kompanije.

Portal ruske državne televizije Raša tudej pod nazivom RT Balkan, počeo je sa radom u Srbiji sredinom novembra ove godine. Deo ovdašnje javnosti ali i međunarodna zajednica, izrazili su oštar protest zbog, kako su tada naveli, širenja ruske propagande u Srbiji, posebno imajući u vidu da je u planu i pokretanje televizije RT na srpskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari