Jelena Radivojević (KRIK) i Filip Lukić (N1) dobitnici nagrade Novosadske novinarske škole 1Foto: FoNet/NNŠ

Jelena Radivojević iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i Filip Lukić sa N1 televizije proglašeni su za najbolje mlade novinare na svečanosti povodom obeležavanja 25 godina postojanja Novosadske novinarske škole.

Radivojević se prilikom dodele nagrade zahvalila svojoj redakciji i kolegama i rekla da priznanje koje dodeljuje Novosadska novinarska škola daje „vetar u leđa“, posebno u vreme „kad je novinarstvo i sam KRIK pod strašnim pritiscima“.

Lukić je ocenio da je malo priznanja koje podržavaju mlade novinare i da mu to mnogo znači, jer je često u situaciji da uči od starijih kolega.

Ukazao je i da neki od njih ne žele da prihvate da novinarstvo danas i pre 20 godina nije isto.

Žiri su činili novinarka Jovana Tomić, predstavnica Fondacije „Marina Kovačev“, Svetlana Bošković, novinarka i aktivistkinja, Milica Kravić Aksamit, urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić i osnivačica Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković.

Novosadska novinarska škola ovu nagradu dodeljuje svake godine od 2001. najboljim mladim novinarima za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti.

Od 2018. nagrada ime nosi u znak sećanja na mladu novinarku, aktivistkinju i zaposlenu u toj nevladinoj organizaciji Marinu Kovačev.

Pored godišnje nagrade, proglašeni su i dobitnici „Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija“ za medije koji su tokom prethodnih godinu dana, prema portalu FakeNews Tragač najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Bronzani Pinokio dodeljen je portalu Espresso, drugo mesto zauzeo je onlajn portal i dnevni list Informer, dok je zlato pripalo portalu Alo kao mediju koju je širio najveći broj lažnih vesti u toku 2021.

„Uz ove Pinokije, dobitnicima ćemo poslati i Kodeks novinara Srbije, za koji se nadamo da će ga prelistati“, rekao je urednik portala FakeNews Tragač Stefan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari