Voditeljka TV Pink u studiju o detaljima ubistva pred svojom maloletnom ćerkom: Šta piše u prijavi REM-u Novosadske novinarske škole? 1Jovana Jeremić, foto: screenshot

Novosadska novinarska škola (NNŠ) podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zbog sadržaja emitovanog na TV Pink, 8. decembra ove godine, u emisiji „Novo jutro“.

Voditeljka emisije „Novo jutro“ Jovana Jeremić dovela je u studio svoju petogodišnju ćerku, pred kojom su gosti Braca Zdravković i Nenad Šipka govorili o detaljima dvostrukog ubistva u Severnoj Makedoniji, gde je jedna od žrtava bila i četrnaestogodišnja devojčica.

Voditeljka TV Pink razgovarala je sa svojim gostima, koji su, između ostalog, govorili o „morbidnim detaljima“, „motivima ubistva“, „overavanju od narkotika“, „skidanju skalpa“, „lokaciji leša“ i „pucanju u mrtvo telo“, uz poziv osumnjičenom da „izvrši samoubistvo“, prenosi NNŠ.

Prema istim informacijama, govoreći o ovoj temi, jedan od gostiju služio se i opscenom leksikom:“ Palčo i njegova ekipa je*ivetara, da izvini ovo dete, i svi gledaoci, i sva deca koja prate jutarnji program…“

Kako navode iz NNŠ, voditeljka je svojim pitanjima ohrabrivala iznošenje spekulacija i senzacionalističkih detalja.

Voditeljka TV Pink pitala je kako je ubijena devojčica

Ona je, između ostalog, kako navode iz NNŠ, uputila pitanje gostima da li je devojčica „ubijena tako što je ugušena u gepeku ili prostrelnom ranom u grudi“, a potom je iznosila nagađanja o mogućim motivima i pozadini dvostrukog ubistva.

„Ovim sadržajem očigledno su prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima (2023), posebno članovi 64 i 66. Prema članu 64, pružalac medijske usluge dužan je da preduzme sve neophodne mere kako bi programski sadržaj bio u skladu sa fizičkim, mentalnim i moralnim razvojem maloletnika. Voditeljka i gosti zanemarili su prisustvo maloletne devojčice u studiju, ali i maloletne gledaoce ovog TV sadržaja“, navode iz NNŠ.

Takođe, kako dodaju, član 66. ističe da saglasnost zakonskog zastupnika maloletnika ne isključuje odgovornost pružaoca medijske usluge za objavljeni programski sadržaj.

U Novosadskoj novinarskoj školi ocenjuju da, iako je voditeljka u studio dovela svoju ćerku, to ni nju, ni emitera ne lišava odgovornosti za odabir teme i pristup temi o kojoj se govori pred detetom.

Voditeljka TV Pink
foto printscreen youtube PINK

„Naposletku, ovakav koncept razgovora predstavlja neprimereno mešanje privatnog i javnog u programu uživo. Prizor voditeljke s detetom u krilu, pri čemu dete šminka voditeljku dok ona govori o detaljima ubistava, omalovažavajuće je i prema žrtvama o kojima se govori“, dodaju u NNŠ.

Novosadska novinarska škola nada se da će REM preduzeti odgovarajuće korake kako bi se ovakvo ponašanje sankcionisalo.

Kako kažu, prigovor su podneli u uverenju da ovakvi slučajevi ne bi smeli da se ponavljaju, kao i da je neophodno preduzeti sve mere zaštite prava maloletnika u kontekstu Zakona o elektronskim medijima, bilo da je reč o maloletnim učesnicima ili gledaocima programa.

Janjić: Još čekamo reakcije REM-a za prijavu iz 2019. godine

Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole i glavni i odgovorni urednik FakeNews Tragača, kaže da iako su prekršaji Kodeksa novinara Srbije i Zakona o elektronskim medijima česta pojava na TV Pink, odlučili su da prijave ovaj konkretan slučaj iz dva razloga.

„Prvo, donet je novi Zakon o elektronskim medijima, čemu je prethodila široka rasprava o funkciji REM-a i njegovom integritetu, pa bismo želeli da vidimo da li je takva atmosfera na bilo koji način ‘podsetila’ REM da je obavezan da reaguje na prijave u vezi sa programskim delovanjem pružalaca medijskih usluga. Novosadska novinarska škola je 2019. podnela prijavu REM-u zbog eksploatacije dece u Pinkovom šou-programu „Pinkove zvezdice“, na koju nikada nismo dobili odgovor – izjavio je Janjić.

Kako podseća, finalno izdanje takmičenja emitovano je uživo, a trajalo je pet sati, počevši od 22.00 pa sve do 03.00 narednog dana.

Jedna od devojčica požalila se da joj se spava, dodavši i da se rasplakala zbog toga što je umorna, na šta joj je voditeljka rekla: „Nemoj da spavaš, sad se razbudi“.

„Primoravanjem dece da se takmiče do duboko u noć, TV Pink je grubo prekršila odredbe Zakona o javnom informisanju i Zakona o elektronskim medijima, ali REM tada nije reagovao ni samoinicijativno niti na osnovu naše prijave. Slučaj jutarnjeg programa Jovane Jeremić zapravo je treći stadijum nebrige i neprofesionalizma jer Pink ne samo da ne vodi računa o deci kao potencijalnim gledaocima, i ne samo da ne vodi računa o deci kao učesnicima programa, već sada imamo primer voditeljke koje sopstveno dete izlaže razgovoru uživo o detaljima dva ubistva“, nastavio je on.

Ana Lalić Hegediš: Reakcije REM-a neće biti, ali važno je slati im prigovore

Jedino što se sigurno od REM-a može očekivati je izostanak bilo kakve reakcije, smatra direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić Hegediš.

„Potpuno je jasno da REM postoji samo kako bi formalno pravno popunjavao prostor, te stvarao i u ovom slučaju iluziju da Srbija zaista poseduje institucije koje vode računa o poštovanju propisa i zakona države. REM se nije ogradio čak ni od besramnog postupka svoje predsednice Saveta dok se slikala u neonacističkoj uniformi, tako da apsolutno nema razloga da se očekuje da osete trunku odgovornosti dok se na jutranjem programu priča o „skidanju skalpa“ detetu“, izjavila je Lalić Hegediš.

Uprkos svemu, ona smatra da je neophodno da se novinarska udruženja, novinari i pojedinci obraćaju REM-u i ukazuju na sve ono čemu smo izloženi.

„Bitno je da ostane zabeleženo da čak i u ovako duboko polarizovanom i uništenom društvu postoje ljudi koji se još rukovode moralom, vaspitanjem i savešću“, naglasila je ona.

Govoreći o sadržaju jutarnjeg programa na Pinku, Lalić Hegediš ističe je da je od ubistva deteta jedino tragičnija potreba da se morbidno naslađuje detaljima zločina.

„Mimo svake novinarske, ali i ljudske etike je baviti se bizarnom analizom načina na koji je dete ubijeno, zlostavljano, mučeno… Ulazak u postupak voditeljke jutarnjeg programa kao roditelja ne želim da komentarišem, ali se nadam i verujem da većina roditelja u Srbiji jutarnji program ili bilo kakav program na televiziji Pink, ne smatra prigodnim za svoju porodicu, a kamoli za svoju decu“, kazala je ona.

Istovremeno, Danas se obratio predsednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Srbiji Oliveri Zekić za komentar u vezi sa jutarnjim programom na TV Pink od 8. decembra, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari