Svet je u dubokom haosu i tranziciji, šire se nejednakost, nesigurnost i netolerancija, a Ujedinjene nacije moraju nastaviti rad na putu mira, razvoja i vladavine prava, rekao je povodom 24. oktobra, dana UN-a, generalni sekretar te organizacije Ban Ki-Mun. On je istakao da je ipak načinjen napredak na više frontova, rekavši da je ekstremno siromaštvo smanjeno upola od 2000.


Na Dan Ujedinjenih nacija valja se setiti šta je organizacija postigla za 67 godina, ali i fokusirati se na mnoge izazove sa kojima nastavljaju da se suočavaju, saopštio je kabinet predsedavajućeg Generalne skupštine UN-a Vuka Jeremića. Jeremić je rekao da se nada da će osnova svetske organizacije ostati očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, čime će ljudima biti omogućeno da žive pod vladavinom pravde i univerzalnog poštovanja međunarodnog prava. Mir, prema njegovim rečima, ne može biti rezultat straha, niti nametnut. „Mir nije samo odsustvo rata. Pravi mir zahteva pomirenje, koje se zasniva na praštanju i pokajanju, i zahteva odbacivanje osvete“, poručio je Jeremić.

Centralni događaj preksinoćne proslave Dana UN bio je koncert Stivija Vondera, koji je istovremeno i izaslanik UN za mir. Najavljujući Vondera, Jeremić je rekao da ga ljudi širom sveta „ne znaju samo zbog njegove divne muzike, već i kao velikog humanitarca, društvenog aktivistu i filantropa“.

Muzika prevazilazi granice, ona predstavlja univerzalni jezik čovečanstva kroz zvuk, umetnost koja nas dodiruje sve, bez obzira odakle dolazimo ili koji jezik govorimo , rekao je predsednik GS UN. „Poziv na mir i razumevanje predstavlja glavnu temu muzike Stivija Vondera. Poruka koju dobijamo jeste da čovek, da bi doprineo miru, mora da krene od sebe. Da bismo izgradili pravičniji svet, moramo i sami da budemo pravični. Da izgradimo tolerantnije društvo, moramo i sami da budemo tolerantniji“, kazao je Jeremić.

Pored Stivija Vondera na koncertu su kao specijalni gosti učestvovali Sting, Vonder Gerls, Vajklif Žan, Estel…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari