JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“: Vodi iz Beogradskog vodovoda nije potrebna dodatna filtracija 1Foto: EPA NIC BOTHMA

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, koje već 127 godina glavni grad snabdeva pijaćom vodom, tvrdi da vodi koju pijemo nije potrebna bilo kakva dodatna filtracija.

Iz preduzeća navode da su u prethodnom periodu, u pojedinim delovima grada, izvesni trgovci aparatima za filtraciju vode građanima nudili besplatnu proveru njenog kvaliteta, uz obećanje da će ga poboljšati. Sugrađani su pozivani da sami uzorkuju vodu sa kuhinjskih slavina i da unapred dobijenu bočicu ostave na za to predviđeno mesto, nakon čega će ih kontaktirati pomenuti trgovci.

„Naše preduzeće upozorava da su način uzorkovanja pijaće vode, kao i njena analiza, propisani strogim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i direktivama Evropske unije, odnosno Svetske zdravstvene organizacije. Služba sanitarne kontrole vode u više navrata je utvrdila da je voda, tretirana aparatima za filtraciju, nedopustivo demineralizovana. Takva voda, sa veoma niskom provodljivošću i promenjenim svojstvima, ne može neograničeno da se konzumira za piće“, navode oni.

Oni tvrde da je voda koja se distribuira iz gradskog vodovoda bezbedna, optimalnog mineralnog sastava da i može da se konzumira neograničeno za piće, spremanje hrane i održavanje higijene.

Kako navode, na ispitivanju njenog kvaliteta konstantno rade stručni timovi Beogradskog vodovoda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji na godišnjem nivou analiziraju preko 20.000 uzoraka „česmovače”.

„JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ potrošačima poručuje da nema potrebe za dodatnim filtriranjem vode za piće koja je u potpunosti ispravna i standardno dobrog kvaliteta. Osim što nema zdravstvenih i tehnoloških opravdanja za naknadnim filtriranjem, građanima to predstavlja i nepotreban trošak“, kažu iz tog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.