Naredne dve godine, domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Srbije ‘’Joakim Vujić’’ biće Pirot, odlučio je Savet ovogodišnjeg festivala koji je održan u Šapcu. Pirotsko pozorište je bilo domaćin 39. susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić’’ 2003. godine, peti i poslednji put.


Na ovogodišnjem festivalu pirotsko Narodno pozorište imalo je zapažen nastup predstavom „Krčma“ koju je po tekstu Antona Pavloviča Čehova režirao Vladimir Lazić.

Direktor Narodnog pozorišta u Pirotu Gradimir Filipović kaže za Danas da se „Joakim“ posle sedmogodišnje pauze ponovo vraća u Pirot, na radost brojne pozorišne publike.

– Za nas je ovo veliko priznanje, jer će se festival ponovo organizovati u našem gradu, a naša publika voli pozorište i zna da uživa u predstavama. To je šansa za grad i našu publiku da, kao nekada, vide najbolje predstave pozorišta u Srbiji. Pre sedam godina poslednji put smo bili domaćini i tih desetak dana Pirot je zaista živeo za pozorište i bio pozorišna metropola Srbije. Pred nama je, dakle, jedna velika obaveza da se što bolje pripremimo i budemo opet dobri domaćini glumcima. Sa pripremama počinjemo odmah, a očekujemo pomoć Ministarstva kulture i lokalne samouprave – kaže Filipović.

Da se „Joakim“ i Piroćanci dobro poznaju, govori činjenica da su Narodno pozorište i Pirot do sada pet puta bili uspešni domaćini. Pirot je prvi put bio domaćin Susreta 1982. godine, drugi put 1993, treći 1999, četvrti put 2002. i peti put 2003. godine.

Narodno pozorište Pirot nije bilo samo dobar domaćin učesnika Susreta, nego i ozbiljan pretendent za nagrade. Predstave pirotskog pozorišta osvajale su nagrade za glumu, scenografiju, kostime, a Ibzenov „Neprijatelj naroda“ proglašen je na 35. susretima za najbolju predstavu odlukom stručnog žirija. Ova predstava osvojila je i nagradu za režiju – Pavle Lazić, najbolju mušku ulogu – Aleksandar Živković i nagradu za scenografiju – Krstomir Milovanović. Stojan Mitić je dobio Specijalnu nagradu za glumu.

Konkurs za dela na dijalektu

– Pirotsko pozorište ima stalno raspisan konkurs za dramska dela pisana na lokalnom dijalektu. Planiramo da u svakoj sezoni igramo bar jednu predstavu na našem dijalektu, jer su takve predstave, poput trilogije Miodraga Simonovića „Pirot beše varoš“, uvek rado gledane. Imamo nekoliko tekstova i u septembru će naša komisija izabrati neke od njih – kaže Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari