Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen je usled nedostatka dokaza, juče pred Specijalnim sudom u Beogradu, optužnice da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Niku Franića. Drugootpuženi u ovom beogradskom delu procesa Željko Milovanović osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog saizvršilaštva u teškom ubistvu, pri čemu mu je uračunata i kazna od osam godina za držanje oružja i falsifikovanje isprava.


– Sud nije našao nijedan dokaz koji bi potvrdio da je okrivljeni Jocić organizovao zločinačko udruženje u Srbiji, odnosno kriminalnu grupu sa definisanim ulogama, kontinuitetom članstva i stabilnom organizacijom, naveo je predsedavajući sudskog veća Vladimir Vučinić.

Prema njegovim rečima, iskaz svedoka insajdera Tomislava Marjanovića o tome da je Jocić ubistvo Pukanića dogovarao sa svojim kumom Slobodanom Đurovićem posredna su i maglovita.

Sud je, prema rečima Vučinića, dozvolio i „širi vremenski okvir“ od optužnice, odnosno preispitivao je Jocićevu povezanost sa osuđenima u Hrvatskoj za Pukanićevo ubistvo – Robertom Matanićem i Amirom Malafanijem.

– Jocić je od 2002. do 2006. bio u zatvoru u Holandiji, a potom i u zatvoru u Srbiji… Ako je tačno da su pomenuti članovi već radili za Jocića u Bugarskoj, onda ne stoji deo optužnice da je on organizovao kriminalnu grupu za ubistvo Pukanića, pošto onda znači da je ta kriminalna grupa već postojala, naveo je sudija Vučinić.

Sudsko veće oglasilo je pak Milovanovića krivim, navevši između ostalog i da je on „slobodni strelac, da deluje periodično i namenski“. Kod Milovanovića je, između ostalog pronađena i fleš memorija sa planom ulica u Zagrebu, a dokazi i svedoci ga terete da je upravo on dovezao na parking ispred Nacionala skuter sa eksplozivom.

Treći optuženi, Milenko Kuzmanović, osuđen je na pet godina zatvora zbog pomaganja izvršiocima u bekstvu, a u kaznu mu se uračunavaju i tri godine provedene u pritvoru.

Prema izreci presude, Pukanić je ubijen 23. oktobra 2008. zbog tekstova o kriminalnim grupama koje je objavljivao, kao i zbog iskaza o povezanosti u kriminalnim krugovima, koji je dao pred italijanskim istražnim organima. Niko Franić stradao je slučajno, zato što se zadesio s njim u društvu. Naručilac je i dalje nepoznat, pošto je prema zvaničnoj verziji platio Slobodanu Đuroviću milion i po evra za ovu likvidaciju.

Kazna

Sreten Jocić od januara 2012. izdržava kaznu za učešće u ubistvu Gorana Marjanovića Goksija, od 15 godina zatvora, i za njega važi uslovni otpust, ako se dobro vlada.

Troškovi i žalbe

Milovanovću je sud naložio da plati troškove od skoro 800.000 dinara i 1.200 evra, dok je porodica Nikole Franića upućena na parnični postupak radi obeštećenja. Jocić može da tuži državu zbog vremena provedenog u pritvoru. Specijalno tužilaštvo najavilo je žalbu na njegovu oslobađajuću presudu.

Osuđeni u Zagrebu

Pred sudom u Zagrebu osuđeni su još Slobodan Đurović na 23 godine zatvora, a Hrvatska je odbila njegov zahtev da kaznu služi u Crnoj Gori. Robert Matanić osuđen je kao organizator na 35 godina, Bojan Gudurić, koji je trebalo da puca snajperskom puškom na Pukanića, ako eksplozija ne uspe na 33, a Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari