Još 6.786 novoobolelih, 54 preminula, 286 na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 6.786 novoobolelih od korona virusa i 54 preminula.

Ukupno u našoj zemlji do sada su 1.031.283 osobe obolele od ovog virusa, a registrovano je 8.946 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalaze 6.643 pacijenta, od kojih je 286 na respiratoru.

U poslednja 24 sata testirano je 22.710 osoba, a ukupno od marta 5.943.113.

Iako je zvanično predstavljeno da je podatak o 10.356 preminulih od korone u toku prošle godine najveći mogući broj, izveden na osnovu revizije koju je sprovela Komisija za analizu smrtnih ishoda, ovo je zapravo najmanji broj, ustanovljen isključivo na osnovu bolničkih potvrda o smrti koje su stizale u Republički zavod za statistiku po redovnoj proceduri, navodi se u najnovijem istraživanju BIRN-a, zasnovanom na zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, RZS i Komisije za analizu smrtnih ishoda.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je danas da situacija u vezi sa epidemijom kovida u Srbiji „nije sjajna“ i da državni vrh nije zadovoljan pre svega zbog građana i zdravstvenog sistema koji je izuzetno prenapregnut, dodajući da je „samo pitanje momenta“ kada će biti uvedene kovid propusnice.

Jednoglasni stav svih učenika koji su učestvovali u razgovoru sa epidemiologom Predragom Konom, imunologom Srđom Jankovićem i gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem je da ne veruju u vakcine protiv korona virusa i da ne žele da se vakcinišu, preneo je danas RTS.

Šta Srbiju očekuje narednih nedelja i meseci? Koliki je domet strategije „vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija“, za koju se opredelila država, odlučivši da istovremeno ne uvede nijednu dodatnu meru? Možemo li ovim putem ikada doći do kolektivnog imuniteta i po koju cenu, neka su od pitanja o kojima je u razgovoru za Danas govorio epidemiolog dr Predrag Đurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari