Još 6.978 novoobolelih, 51 preminuli, 282 na respiratorima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 6.978 novoobolelih od korona virusa i 51 preminuli.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 988.307 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovana su 8.582 smrtna slučaja.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.579 pacijenata, od kojih je 282 na respiratoru.

U poslednja 24 sata testirano je 22.978 osoba, a ukupno od marta 5.798.095.

Srbija je posle skoro dve sedmice pala na treće mesto u svetu po broju novoobolelih od korona virusa na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, ali je i dalje na prvom mestu kada se posmatra ukupan broj potvrđenih slučajeva na milion stanovnika u poslednje dve nedelje.

Nove nesuglasice oko neophodnosti uvođenja restriktivnih mera za suzbijanje pandemije između stručnog i nemedicinskog dela Kriznog štaba, kao i konačna odluka da se mišljenja stručnjaka u tom telu ni ovog puta ne poslušaju, ponovo pokreću pitanje o tome da li postojanje štaba ima svrhu.

Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić nikada nije bilo važno mišljenje struke, posebno ukoliko se ne uklapa u njihovu ideju rejtinga naprednjaka. Naravno da se neće usuditi da uvedu ozbiljnije mere, pa makar se umiralo na ulicama, ocenjuje za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu u odgovoru na pitanje kako vidi nastup premijerke Srbije u javnosti, kada je jasno naznačila da se protivi merama Kriznog štaba u pokušajima smanjenja broj zaraženih i umrlih od korona virusa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da zdravstveni sistem ima dovoljne kapacitete i da se ne razmišlja o uvođenju drugih ustanova u kovid sistem, iako su, kako je dodao, tri kovid bolnice maksimalno popunjene, kliničko-bolnički centri 90 odsto, a gradske bolnice oko 80 odsto.

Pravnik Milan Antonijević izjavio je danas da je odbijanje političkog dela Kriznog štaba da uvede restriktivne epidemiološke mere, predizobrna odluka vlasti „u kojoj nema hrabrosti da se donesu mere koje predlažu najstručniji“.

Novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić izjavila je danas da Srbija više nema zdravstveni sistem i da vlast svesno žrvuje narod u epidemiji kovida-19.

Pošiljka vakcina protiv kovida-19 je preko četiri kontinenta stigla u britansku antarktičku bazu Rotera, na Južnom polu, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Kompanija Fajzer Inc će proučavati efikasnost svoje vakcine protiv kovida-19 tako što će u gradu na jugu Brazila vakcinisati celu populaciju iznad 12 godina, saopštila je ta kompanija danas, a prenosi portal Index.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari