Još 79 novoobolelih, četvoro preminulo, 8 na respiratorima 1Foto: Dragan Gojić

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 79 novoobolelih od korona virusa i četvoro preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 716.796 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovan je 7.055 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 284 pacijenta, od kojih je 8 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 6.887 osoba, a ukupno od marta 4.437.454.

U Beogradu je trenutno pozitivno 26 osoba, Čačku i Vranju po sedam, Novom Sadu pet i Kruševcu četiri. Ostala naseljena mesta broje manje od četiri pozitivna lica.

Povezane vesti:

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji „jako dobra“ i da to treba iskoristiti za vakcinaciju „što pre“ kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, delta soj „tražiti nevakcinisane i to ne mora svećom jer ih ima dosta“.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da su, prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 736.122 osobe, odnosno 52,9 odsto punoletnog stanovništva.

Tokom 2020. umrlo je 15 odsto više osoba u odnosu na 2019. godinu i 14 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek (2015 -2019). Osim zbog kovida, kao i prethodnih godina, najveći broj života odnele su bolesti sistema krvotoka, kao i tumori.

Svesni situacije u koju su dovedeni u svojoj državi, građani BiH iskoristili su priliku da se vakcinišu u Srbiji, no nadležne institucije nemaju evidenciju o njima, piše Al Jazeera Balkans

Prema jednoj američkoj studiji, mRNA vakcine pružaju dugotrajnu zaštitu od koronavirusa. Revakcinacija bi tako najpre bila nepotrebna, ukoliko mutacije suštinski ne promene virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari