"Još dolaze pacijenti sa gelerima": Kako je doktorka Dušanka Mandić pomogla stotinama ljudi? 1Foto: RTS/screenshot

Članica Srpske akademije inovacionih nauka dr Dušanka Mandić kaže za RTS da se i danas susreće sa povredama nastalih od zaostalih gelera u telu koji smetaju pacijentima da vode normalan život.

Tokom NATO agresije 1999. godine, teže ili lakše ranjeno je oko 6.000 civila, a neki od njih su završili sa gelerima u telu. Doktorka Dušanka Mandić kreirala je magnetnu klopku za gelere, revolucionarnu tehniku za zbrinjavanje i lečenje povređenih od gelera ili bilo kojih drugih metalnih predmeta koji završe u telu.

„Geler se ne dira ukoliko je u tzv. mirnoj zoni, ali ako je ‘legao’ na krvni sud ili nerv, trebalo bi bar da se pomeri“, rekla je dr Mandić.

Kaže da je lečila oko 800 pacijenata, a među njima je bilo i dece. Tu su bili i oni koji su ostali bez obe ruke ili oka. Kako dodaje, još dolaze pacijenti sa gelerima, ali je takvih slučajeva sve manje.

Ukoliko je geler na nervu dolazi do zamora i trnjenja, jakih pekućih bolova, dok postoje i „fantomski“ bolovi kod amputiranih ekstremiteta, ističe Mandićeva.

Navodi da je magnetna klopka za gelere bila svetski važan pronalazak 1996. godine, a da je patentiran godinu dana ranije. Kaže da klopku koristi još od 1992. godine.

Objašnjava da su to magneti poput prirodnog Zemljinog magnetizma i da ne mogu naškoditi pacijentu. „Klopka u svoje polje uvčači metalne predmete. Osim gelera od eksplozivnih naprava to mogu da budu i komadi igle, udice, deo noža ili čekića“, ističe doktorka.

Prema njenim rečima, neki odlomljeni komadi metalnih predmeta se mogu odmah izvaditi, u roku od petnaestak do 20 minuta, dok se neki povlače polako, krivolinijski, kako se ne bi oštetili krvni sudovi i vitalni organi pored kojih prolaze.

Taj geler koji magnet gura povlači sa sobom i krvne sudove, ali ih ne može preseći, čak, ističe Mandićeva, ne napravi ni modricu.

U 60 odsto slučajeva geler se izvadi u roku od šest nedelja, dok se neki nikada ne izvuku. „U slučaju desetina sitnih gelera klopka ih grupiše na jedno mesto kako bi se lakše izvukli iz tela“, kaže doktorka.

Ova tehnika primenjuje se u 54 zemlje sveta, a njome je, kaže, dvadeset godina podučavala lekare specijaliste.
Lečenje povređenih u černobiljskoj katastrofi

Naglašava da je magnetnom klopkom lečila i rane na krvnim sudovima od zračenja unesrećenih u katastrofi u Černobilju.

Iz klopke je nastala i traka, odnosno, unipolarno orijetinsano polje, koja obnavlja hrskavicu. „Ta hrskavica se natapa vodom u magnetnom polju tako da zglobovi, kuk, rame, lakat, koleno ponovo postanu savitljivi. Krvni sudovi se lakše i bolje regenerišu u magnetnom polju, stvaraju se novi pupoljci krvnih sudova“, objašnjava Dušanka Mandić

Ukazuje na to da je najnovija upotreba magnetnog polja stvaranje novih, perifernih nerava.

Kaže da za 54 godine rada posebno pamti rad sa sportistima koji, kako ocenjuje, trpe gladijatorske napore. Mnogi dolaze na preventivne terapije kako bi ublažili posledice tih napora. Među onima sa kojima je radila je i Novak Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari