Još jedan incident na KiM: Kamenovana osnovna škola u opštini Vučitrn 1Foto: Kancelarija za KiM

U selu Gojbulja u opštini Vučitrn, kamenovana je osnovna škola „21. novembar“ i tom prilikom polomljen je prozor na učionici, oštećena vrata nove, kao i vrata starog objekta škole, javlja Kancelarija za KiM.

Kako navode u saopštenju, pored materijalne štete koja je pričinjena, slučaj je uznemirio roditelje i decu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu, a direktor škole će o incidentu obavestiti i policiju i predstavnike Kfora koji pokrivaju ovaj reon.

„Ovim incidentom nastavljen je opasni niz etnički motivisanih napada na Srbe kojima svedočimo poslednjih dana, a posebno alarmantna činjenica jeste da je napadnut objekat u kome borave deca. Današljim incidentom, broj napada na Srbe, srpsku imovinu i objekte SPC od početka 2022. godine popeo se na 60, a ukupno od početka prošle godine imamo 188 ovakvih slučajeva“, navode iz Kancelarije za KiM.

Oni kažu da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju sanirati štetu koja je pričinjena i nastaviće da ulaže u srpske sredine na KiM, ali očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da prekinu sa politikom nereagovanja i jasno osude ovaj i sve prethodne incidente.

„Nema sumnje da je porast broja etnički motivisanih incidenata koji unose nemir i zabinutost posebno kod Srba koji žive južno od Ibra posledica antisrpske politike Prištine koja ekstremste i izgrednike sokoli politikom nekažnjavanja i međunarodni predstavnici ne smeju biti nemi posmattrači niti saučesnici svojim nereagovanjem“, zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari