Kancelarija za KiM: Šest etnički motivisanih incidenata za samo 48 sati na prostoru Kosova i Metohije 1Foto: RTK (arhiva)

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštilo je danas da su se proteklog vikenda na prostoru Kosova i Metohije dogodila još dva etnički motivisana incidenta, obijena je crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici, a vandalizovano je i obijeno 11 povratničkih kuća u selu Klobukar, u opštini Novo Brdo.

Time se broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru Kosova i Metohije popeo na šest, navodi se u saopštenju.

Pored obijenih objekata, nožem su izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu.

Ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije da li će i kada dići glas protiv terora kojem su izloženi Srbi i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari