Petković: Beograd neće dozvoliti da Srbi sa KiM budu žrtve i mete Kurtijeve politike 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je nesuvislo da premijer Kosova Aljbin Kurti optužuje Srbe na severu Kosova zbog neplaćanja struje, jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu Kosova.

„Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve niti mete iracionalne politike Aljbina Kurtija koji zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, upravo je to svrha izgovorene prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu Kosova zbog navodnog neplaćanja električne energije i nagomilanih dugova, jer takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti.

Kurtiju bi bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut 2013, a drugi 2015. i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju struje, ali se to do danas nije desilo, rekao je Petković.

On je istakao da takve neodgovorne Kurtijeve izjave ne idu u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i da Beograd očekuje da Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, utiče na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma.

Kako je preneo Kossev, Kurti je danas na konferneciji za novinare rekao da kosovske institucije neće „beskonačno“ da plaćaju struju za opštine na severu Kosova i poručio da su u Briselu sve bliži postizanju dogovora o ovom pitanju.

„Blizu smo postizanja tog dogovora. Ali jasno je da to ne može da traje u nedogled. Biće datuma kada će se završiti. Ne možemo da nastavimo ovako još jednu zimu. Ali skupo plaćamo naš suverenitet na celoj teritoriji Republike“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, plaćanje struje za sever je trenutno neophodno i svaki cent dat za sever biće evidentiran kao dug.

„Ne poklanjamo novac. Spasavamo situaciju. To je humanitarni aspekt. Ne želimo da ceo region isključimo iz struje, ne želimo da dajemo izgovor Srbiji da se širi na Kosovu zbog svoje navodne humanosti“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari