Još jedan pokušaj uklanjanja svake kritičke reči: Kako se mimo svih ovlašćenja predsednik uključio u spor B92 i Prve sa SBB-om? 1Foto: SBB

Vlasnik TV Prva i B92 Srđan Milovanović započeo je prošle sedmice svojevrsan medijski rat sa kablovskim distributerom SBB, nudeći svoje kanale sa nacionalnom frekvencijom po 11 puta višoj ceni od dosadašnje.

Čak 1.000 odsto povećana cifra bila je naravno neprihvatljiva za SBB, a potom se oglasio vlasnik Pinka Željko Mitrović navodeći da svoj nacionalni kanal ružičaste televizije operaterima dostavlja besplatno, jer nacionalna frekvencija mora biti dostupna svim građanima, a da komercijalne televizije, u skladu sa gledanošću, imaju način da popune svoje budžete.

Uostalom, i na predstavljanju elaborata ispred članova Saveta REM-a, kandidati za nacionalnu frekvenciju pre tri meseca morali su da dostave podatke o samoodrživosti, odnosno isplativosti svog programa na tržištu, koji bi im uz ponuđeni sadržaj garantovao dobijanje nacionalne frekvencije. Po odluci REM-a, te kriterijume su zadovoljile televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Međutim, Srđan Milovanović, vlasnik Kopernikusa i dve televizije sa nacionalnom pokrivenošću, očigledno nije mogao da ispuni finansijske uslove ili je, pak, imao druge motive kada je SBB-u ponudio nemoguću cenu za emitovanje njegovih kanala koji bi, s obzirom na odluku REM-a, trebalo da budu dostupni svim građanima.

On je u međuvremenu ponudio SBB-u da Prvu i B92 „ustupi“ po ceni koju plaća Pink, ali već pet dana ne nudi odgovor na ponudu SBB-a koja je pristala na njegove uslove.

Poseban kuriozitet je što se u priču o „sukobu“ dve privatne kompanije, mimo svih ovlašćenja uključujući i ustavna, uključio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otvoreno stajući na stranu vlasnika Kopernikusa i čak pozivajući korisnike SBB-a da raskinu ugovore sa ovim operaterom i saradnju sklope sa Telekomom.

Sagovornici Danasa podvlače da je predsednik ponovo izašao izvan svojih ingerencija, nedopustivo kršeći zakone i Ustav Srbije, ali i da je pozadina cele priče pokušaj uklanjanja svake kritičke reči prema vlasti SNS-a, koja se može čuti samo sa N1 i Novoj S, a koje se kao kablovski kanali emituju putem SBB-a.

Profesor FPN-a u penziji Rade Veljanovski navodi za Danas da je reč o pojavi koja se ne dešava u demokratskim društvima, koja ide od toga da je nejasno ko kome koliko treba da plaća, kao i da je apsolutno neprimereno da se predsednik države u tako nešto uključuje.

– On tu tematiku ne bi uopšte trebalo da pominje sa svoje ustavno-pravne uloge u društvu, a pogotovo je apsolutno nedopustivo i neprimereno da se stavlja na jednu stranu u takvom sporu. Ako tu ima spora, to treba da rešavaju nadležni organi – REM i sudovi. Niko ko je u vrhu vlasti time ne treba da se bavi – podvlači Veljanovski.

Prema njegovim rečima, nema nikakve sumnje šta je pozadina umešanosti sukoba između SBB-a i Kopernikusa.

– Postoji već duže vreme pritisak vlasti na medije koji imaju mogućnost kritičkog mišljenja prema nosiocima javnih funkcija, vlasti i predsedniku države. Što je opet u demokratskim društvima sasvim normalno i što se podrazumeva da je deo funkcije i uloge medija. Ali naša vlast, posebno predsednik, na to nisu spremni. Oni nemaju demokratske kapacitete i hteli bi maksimalno da suzbiju mogućnost kritičkog, nezavisnog, slobodnog mišljenja i od strane novinara, i od strane analitičara, opozicije, pa i od samih i građana – ukazuje Veljanovski.

To je, prema njegovom mišljenju, pozadina umešanosti predsednika Vučića u sukob između vlasnika Prve i B92, i SBB-a. On dodaje da se u demokratskim državama ne može desiti da neko ko dobije nacionalnu frekvenciju, uslovljava druge za njeno emitovanje po enormnim ciframa.

– U ovom slučaju nije kablovski operater postavio ogromne, diskriminatorske uslove, nego ih je postavio onaj čiji program treba da se distribuira, i time doveo do potpuno apsurdne situacije. Svakome ko proizvodi program je stalo da ga što više ljudi vidi. Dakle, bilo bi logično da vlasnik Kopernikusa to učini, ali on radi sve suprotno i time dokazuje da mu nije bitno da dođe do najvećeg broja gledalaca, već da što više moguće suzbiju konkurentsku moć SBB-a i, razume se, pružalaca medijskih usluga koji su u njegovom sistemu – ističe Veljanovski.

Profesor Čedomir Čupić kaže da je povećanje cene čak 11 puta u odnosu na dosadašnju – van svake pameti. Na pozive predsednika da se građani prebace na Telekom, naš sagovornik kaže da je Vučić u svojoj dosadašnjoj vladavini pokazao da je najveći uzurparor kada je u pitanju svaki oblik vlasti – „uzurpirao je svoju funkciju izlazeći iz ustavnih okvira, on je Vlada, sudska vlast, olravosuđe, i policija“.

– Mediji su mu izuzetno bitni jer preko njih plasira propagandu i svoj kult ličnosti. Strah od toga da bi taj kult ličnosti mogao da bude uzdrman, naročito preko televizija koje se profesionalno bave svojim poslom i drže do etičkih kodeksa, e takve televizije mu ugrožavaju opstanak na vlasti. Potrebno mu je da na svaki način ograniči širenje tih televizija, pa čak i da se one eliminišu. Treba onemogućiti da veliki broj građana Srbije ima kontakta sa takvim televizijama i ima saznanja o određenim aferama koje potresaju društvo, a koje svakodnevno isplivavaju – ističe Čupić.

Prema njegovim rečima, pozadina sukoba Kopernikusa i SBB-a, odnosno stavljanje Vučića na stranu prve kompanije, jeste nedozvoljavanje bilo koga ko u medijskoj sferi obavlja profesionalno svoj posao, na javnu scenu.

– Sukob je od strane vlasnika Prve i B92 pokrenut da bi se Vučić izjasnio o njemu, ali i da bi se „zamaglila“ dodela pete nacionalne frekvencije, koja uskoro sledi – naglašava Čupić.

Akademik Dušan Teodorović kaže da nije detaljno pratio sukob između vlasnika Kopernikusa i SBB-a, ali da iz nastupa predsednika Aleksandra Vučića može da zaključi da on Srbiju sve više doživljava kao svoj posed.

– To je njegova privatna država u kojoj je on apsolutni vladar, gde na dnevnom nivou može da krši Ustav, zakone i šta god on zamisli – zaključuje Teodorović.

Već pet dana Prva i B92 ne šalju ugovor kompaniji SBB, prema kojem bi, kako su sami predložili, za emitovanje njihovih kanala trebalo da im bude plaćeno kao i Pinku. Ali, za to vreme putem nacionalnih televizija instruišu građane kako da raskinu ugovor sa svojim operatorom.

Srđan Milovanović, sa druge strane, kaže za Danas da je odgovor SBB-u poslao, te da se ponovo „vrte u krug“.

– Traže besplatno emitovanje Prve, B92 i Hepija. Napravili su da Pink nacionalni kanal bude besplatan, a kablovski jedan evro po korisniku. Pa traže da i ja dam besplatno nacionalne kanale a kablovske neće, tako da sve bude besplatno – naveo je Milovanović.

S tim što je vlasnik Kopernikusa „zaboravio“ da je u petak sam ponudio SBB-u da za nacionalne kanale plaća kao i Pink, a Željko Mitrović je rekao da za emitovanje svog nacionalnog kanala ne traži nadoknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari