Više od četrdesetoro polaznika različite starosne dobi pohađa trodnevnu Školu crtanja u Pirotu. Školu koja je manifestacije „Pirotsko leto – Uzlet(o)“, vodi mladi akademski slikar iz Pirota Igor Krstić sa svojim kolegom Markom Milovićem iz Niša. U centru grada okupili su se svi oni željni novih znanja iz umetnosti.


Među polaznicima je i penzionerka Kaja Minčić kojoj je slikarstvo hobi. – Kući pokušavam nešto da nacrtam. Najviše crtam svog sina, ali mi ne ide baš najbolje. Došla sam ovde da nešto novo naučim. Nije kasno učiti i u ovim godinama. Imam mnogo slobodnog vremena i volim da slikam. Videla sam da mnogo talentovane dece i potencijalnih slikara – kaže ona.

Prošle godine je Igor Krstić u okviru Pirotskog leta vodio Školu portreta, a sada crtanja. Reč je o projektu koji je prošao na konkursu ove kulturne manifestacije.

– Imamo polaznike od šest godina, ali i nešto starije. Među njima su oni koji su već upisali srednju Umetničku školu u Nišu ili to nameravaju. Tema naše Škole crtanja je ljudska figura. Imamo model koji polaznicima škole pozira. Po živom modelu se najbolje uči. I ovoga put nam je cilj da se deca prvenstveno zabave na letnjem raspustu, ali i da nauče nešto što na časovima likovnog vaspitanja nije predviđeno. Raduje nas što ima i starijih polaznika – kaže Igor Krstić.

Akademski slikar iz Niša Marko Milović je Igorov kolega sa studija. Zajedno su prošle godine započeli projekat Škole portreta a sada nastavljaju dalje.

– Veliki je odziv mladih ali i nešto starijih. Mislim da je ovo najbolji način za neke prve korake u umetnosti. S obzirom da nam je opština Pirot pomogla oko ovog projekta, mislim da bi to moglo da bude početak otvaranja neke prve likovne radionice u Pirotu koja bi pomogla likovnom obrazovanju dece. Kasnije bi to bila dobra priprema za one koji žele da upišu umetničke škole ili fakultet – kaže Milović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari