Generalni štrajk u Fabrici automobila u Priboju, FAP; najavljen za sredu nije organizovan. Predstavnici Štrajkačkog odbora su najvili učešće svih sindikata u štrajku, ali su predstavnici sindikata „Sloga“, najveće od pet sindikalnih organizacija u ovom preduzeću, to demantovali tvrdeći da oni u njemu neće učestvovati jer su pravi ciljevi najavljenog štrajka prikriveni.


Tim povodom sindikat „Sloga“ je izdao saopštenje, u kome tvrdi da najavljeni štrajk i nije pravi protest radnika, već „direktorovih poslušnika“. „Sada oni sindikati koji su se u martu žestoko borili protiv naših opravdanih zahteva prepisuju iste, samo bez onog najvažnijeg, a to je da se mora istražiti odgovornost onih koji su doveli do ovoga“, poručuje „Sloga“ u svom saopštenju. Primećujući da „na svetu ne postoji štrajk koji nema protivnika u liku poslodavca koji ne isplaćuje zarade“, „Sloga“ navodi da „ključnog elementa svakog štrajka u ovom nazovi štrajku direktorovih poslušnika nema, a to je smena poslovodstva, ako se ne ispune zahtevi“.

– Istraga državnih finansijskih organa je jedan od prvih naših zahteva, posle isplate zarada i overe knjižica, a kada se otkrije gde su pare, sud će ih vratiti na naš račun pa će biti i zarada i isplate zdravstvenog osiguranja i staža, piše u ovom saopštenju. Na kraju saopštenja izneti su zahtevi za sastanak sa predstavnicima Odbora za privredu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i sastanak u nadležnom Ministarstvu privrede sa državnim sekretarom Srbljanovićem ili ministrom Radulovićem na temu opstanka FAP i upoznavanja sa strategijom Vlade Srbije, na kome bi oni izneli svoje predloge.

Predstavnici sindikata koji su najavili generalni štrajk tvrde da je on odložen jer ih je rukovodstvo Fabrike obavestilo da je za organizovanje štrajka potrebno prikupiti 50 odsto potpisa zaposlenih. Oni su u sredu organizovali prikupljanje tih potpisa.

Do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo izjavu generalnog direktora FAP u vezi najavljenog štrajka i situacije u ovoj fabrici. Sekretarica nas je obavestila da će direktor zbog sastanaka biti odsutan par dana. U proces rešavanja problema ovog najvećeg pribojskog preduzeća od koga zavisi sudbina celog Priboja, uključio se i predsednik opštine Lazar Rvović. On je, pre nekoliko dana, upozorio da ukoliko neizvesnost sa statusom najveće fabrike kamiona na ovim prostorima potraje, Priboju preti bankrot.

– U ovoj godini FAP-u je država dala samo 80 miliona dinara subvencija, a samo platni fond za jedan mesec iznosi 30 miliona. Drugima se daje deset puta više. Očekujem brzo reagovanje vlade po pitanju sudbine FAP-a. Mi smo i ranije upozoravali na stanje u ovoj fabrici, tražili da država kao njen većinski vlasnik preuzme odgovornost za nju, da vlada konačno pronađe strateškog partnera jer je ovo preduzeće veoma značajno za srpsku privredu, izjavio je Lazar Rvović.

Bez plate i zdravstvenih knjižica

Proces privatizacije u FAP, započeo je pre skoro 10 ghodina . Posle neuspelih tendera, pre samo pet meseci, najavljivano je strateško partnerstvo , a pominjalo se čak pet firmi koje su zainteresovane da kupe FAP. Trenutno je u Fabrici zaposleno oko 1500 radnika kojima nisu overene zdravstvene knjižice , a nisu prilimili ni četiri i po zadnje plate jer je poslednja subvencija stigla je u Fabriku krajem avgusta za deo majske plate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari