Tri zapovednika hrvatskih formacija u Vukovaru iz 1991. Mile Dedaković Jastreb, Branko Borković Mladi Jastreb i Tomislav Merčep ostali su juče uz hrvatski državni vrh do kraja tradicionalnog službenog protokola u znak sećanja na žrtve Vukovara, koji se održava u Opštoj županijskoj bolnici u tom gradu i to je sve od podrške koju su u Vukovaru za vladinu politiku prema manjinama juče dobili predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Vlade Zoran Milanović sa svim ministrima, uključujući i učesnike rata Predraga Matića, Anta Kotromanovića i Ranka Ostojića, i predsednika Sabora Josipa Leku.

Branko Borković je objasnio, kako prenosi Hrvatski radio Vukovar, da je na ceremoniji u Opštoj bolnici ostao jer „smo vodili računa da krenemo iz opšte bolnice jer nećemo se odreći naših prijatelja, koji su umirali u ovom zdanju, koji su odvedeni u smrt sa ovog mesta i mnogima se još ne zna grob“, ali dodao je on „Hrvatska je jedinstvena u ozračju spomena na žrtvu Vukovara, ćirilici nije mesto u Vukovaru, niti sada niti ikada“.

Dedakoviću, Borkoviću i Merčepu dopušteno je da se zatim pridruže Koloni sećanja, koju je predvodio sada već veoma poznati Štab za odbranu hrvatskog Vukovara. Josipović, Milanović i Leko, praćeni predstavnicima diplomatskog kora, pošto su nekoliko puta u tome sprečeni, odustali su od pokušaja da se koloni i sami pridruže i polože vence na Memorijalnom groblju.

„Ova opstrukcija pokazuje da onima koji su ovo organizovali nije stalo ni do Vukovara ni do pijeteta“, rekao je hrvatski predsednik Ivo Josipović. „Ovo za mene nije utakmica, neka igraju sami“, rekao je novinarima premijer Zoran Milanović. „Vukovar je simbol pomirenja i hrvatskog naroda i hrvatskog društva, bio i ostaće. Biće bolje i u Vukovaru i u Hrvatskoj“, rekao je Josip Leko.

Hrvatski državni vrh je, kako prenose hrvatski mediji, zatim odlučio da sveće zapali i vence položi na mestu masovne grobnice u Ovčari. Vlada Hrvatske je juče po podne saopštila da nisu tačni navodi nekih medija da je od učešća u Koloni sećanja odustala, nego je istina da je u tome bila sprečena.

U Vukovaru je uz državni vrh bio predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac s namerom da položi tri venca za sve žrtve rata i Hrvate i Srbe i to na Memorijalnom groblju u Vukovaru, Spomen-obeležju na Ovčari i na obali Dunava za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti. Predstavnicima vukovarskih Srba se prigovara što u Koloni sećanja inače ne učestvuju.

Zvaničnoj ceremoniji u Vukovaru prisustvovala je i bivša hrvatska premijerka i bivša ministarka za branitelje Jadranka Kosor, dok se Tomislav Karamarko, sadašnji šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), iz koje je Kosorova izbačena, pojavio u koloni Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara. Uz Štab su stali i generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač.

Mada su se ključni predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara gradili da sa jučerašnjim bojkotom državnog vrha i razdvajanjem Kolone sećanja na dve, nemaju ništa, zagrebački Jutarnji list je svoj veoma opširan raport iz Vukovara završio zaključkom da taj Štab nije poštovao svoje zaklinjanje da će tokom jučerašnjeg obeležavanja sećanja na žrtve Vukovara u prvom planu „biti oni koji su bolji od nas“, odnosno poginuli Vukovarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari