Jovanović Ćuta: Vučić zbog rejtinga i izbora odbio da potpiše Zakon o vodama 1Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog rejtinga i predstojećih izbora, odbio da potpiše Zakon o vodama.

Jovanović je za Televiziju N1 rekao i da „javnosti i dalje nije dato obrazloženje zbog čega je tačno Zakon o vodama vraćen na doradu“.

„Desilo se čudo nevidjeno – predsednik odlučio da poštuje Ustav. To se nije desilo do sada”, rekao je on.

Dodao je da je jedno šta se radi sa zakonima, a drugo šta će se desiti na terenu kada se pojavi mehanizacija da, kako je ukazao, „nekome truje i otima vodu“.

Upitan o mogućem lokalnom referendumu o rudniku litijuma kompanije Rio Tinto, Jovanović je naveo da projekat Jadar nije samo lokalno pitanje.

„Pozivam ljude da budu spremni, onog trenutka kad se pojavi mehanizacija Rio Tinta, da to sprečavamo fizički“, rekao je on.

Jovanović je rekao je da niko ne može u ime gradjana da se dogovara sa bilo kojim stranim investitorom i da to pravda radnim mestima, dodajući „da su dobrodošli svi investitori, ali pod uslovom da nema trovanja gradjana“.

Jovanović je rekao da se i dalje vrši pritisak na ljude da prodaju imanja Rio Tintu, a da su „na kupljenim imanjima srušene kuće kako bi se vršio psihološki pritisak na ostale ljude, kao i da to „izgleda kao Vukovar“.

Naveo je i da je oko 20 odsto ljudi prodalo zemlju, ali da preostalih 80 odsto o tome ne razmišlja. „Ko misli da raseljava te ljude treba da zna da su oni spremni za sve“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari