Jovanović (NEA): Problem zagađenja vazduha rešavati tokom letnjih meseci, mere se ne sprovode kada krene grejna sezona 1foto BETAPHOTO/ANA SLOVIC

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović rekao je danas da problem zagađenja vazduha treba rešavati sada tokom letnjih meseci i da ne treba čekati grejnu sezonu kada je nemoguće sprovoditi mere.

On je za radio Sto plus izjavio da višestruko niža koncentracija zagađenosti vazduha tokom leta nije opravdanje za one koji ne žele ili ne smeju da urade ono što im je zakonska obaveza za rešavanje ovog problema.

„Mere se ne sprovode tokom zime kada krene grejna sezona, već državne institucije treba sada da pokažu da rade i da nešto žele da promene. Ako se rešenje donosi u septembru, a novac obezbeđuje u novembru, onda je cela godina već izgubljena“, ocenio je Jovanović.

Dodaje da je poslednji izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu, prema kojem Novi Pazar ima srednju godišnju koncentraciju zagađujućih materija od skoro 48 mikrometara po metru kubnom, samo potvrdila alarmantnost situacije u kojoj se ovaj grad nalazi.

„Dijagnoza lošeg kvaliteta vazduha u Novom Pazaru je odavno uspostavljena i nikakvi novi podaci zapravo ne predstavljaju ništa novo. Jedina pozitivna stvar je ta što ovaj grad u poslednje dve godine ima mernu stanicu, pa samim tim može da bude lider u rešavanju ovog problema u odnosu na druge gradove“, naveo je Jovanović.

On je istakao da je NEA na katastrofalne rezultate o zagađenju vazduha u Novom Pazaru ukazala još u januaru ove godine, ali da na to niko nije reagovao i obratio pažnju.

!Građani treba da iskažu svoju opravdanu zabrinutost, jer je ovo pogubno pre svega po njihovo zdravlje i toga treba da budu svesni i oni koji donose odluke i mi koji na to podsećamo“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.