Jovanović: Sada sam slobodna meta 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sada sam slobodna meta. Neka puca u novinara ko god hoće – ovako je za Danas Milan Jovanović, novinar Žig info portala prokomentarisao to što je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović juče izašao iz pritvora.

Simonović je bio u pritvoru od 25. januara kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao paljenje Jovanovićeve kuće.

Tužilaštvo, kao i sam novinar i njegov advokat, tražili su od sudije Drugog osnovnog suda u Beogradu produžetak pritvora, zbog straha da bi Simonović mogao da ponovi krivično delo i ostvari pretnje. Sud nije uvažio zahteve smatrajući da je saslušanjem svih svedoka u postupku prestala potreba za držanjem Simonovića u pritvoru.

Jovanović kaže da je ovakva odluka suda očekivana.

– Nekada su se presude donosile u skladu sa zakonom, a danas se donose u ime SNS-a – ističe Jovanović. On je nedavno počeo da renovira kuću u Vrčinu, a sada kaže da ne vidi svrhu, jer može ponovo da bude spaljena.

– Simonović je slobodan čovek, još uvek predsednik opštine. Pritom je blizak prijatelj Gorana Vesića, koji je prekjuče bio u Grockoj. Niko mu ništa ne može. Ima odrešene ruke i može da radi šta hoće. Sada samo bog može da nam pomogne – kaže Jovanović rezignirano.

Glavni urednik gročanskog portala Žig Info Željko Matorčević kaže za Danas da među građanima Grocke vlada strah, i to opravdan.

– Simonović je bio u pritvoru, ali se nakon njegovog izlaska ništa nije promenilo. On ne mora da angažuje iste ljude da me ponovo prebiju ili napadnu Milana. On je uticajan i može da nađe nekog drugog. Građani su sa pravom uplašeni – ističe Matorčević. On naglašava da Simonovića štiti SNS i da su očuvanjem statusa kvo pokazali da će i dalje stajati iza njega.

– Vesić je rekao da ne može da ga smeni sa mesta predsednika opštine jer za to je potrebna procedura. To je tačno, ali zašto ga nisu smenili sa ostalih pozicija u stranci? Simonović je predsednik opštinskog odbora SNS i Glavnog odbora SNS. Ko zna čega još ne. Za smenu sa ovih pozicija nije potrebna nikakva procedura, to može da se uradi preko noći. Čim ga nisu smenili, očigledno je da ga štite – naglašava Matorčević.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da Skupština grada nema ingerencije da smeni predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, osumnjičenog da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info, već da samo može da raspiše vanredne lokalne izbore u toj opštini ako se za to steknu uslovi.

Novinar Milan Jovanović, kojem je u noći između 11. i 12. decembra prošle godina spaljena kuća, a na ulazna vrata pucano, godinama je podnosio krivične prijave i obaveštavao sve nadležne institucije u državi, uključujući i Aleksandra Vučića, o kriminalnim radnjama Dragoljuba Simonovića, uz niz dokaza da je dva puta pokušao da ga ubije.

Simonović je uhapšen kao nalogodavac paljenja kuće, osumnjičen za „izazivanje opšte opasnosti u podstrekavanju“. Tužilaštvo nije smatralo da je reč o pokušaju ubistva, iako je na ulazna vrata pucano da Jovanović i njegova supruga ne bi mogli da izađu iz kuće, na koju je prethodno bačen Molotovljev koktel.

Pogrešna kvalifikacija

Advokatica Milana Jovanovića, Ana Matić Alimpijević, rekla je za Raskrinkavanje da je kvalifikacija krivičnog dela pogrešna i da bi Simonoviću pritvor bio produžen da se istraga vodi o pokušaju ubistva. Ona se pita na osnovu čega je sud izveo zaključak da Simonović neće da ponovi ili dovršiti krivično delo i podseća da se par nedelja posle paljenja kuće Milana Jovanovića, odigrao novi napad na njega, i to putem provale u stan u kome sada živi, a izvršioci tog napada još nisu procesuirani, niti su motivi napada poznati.

Gajić: Tužilaštvo za vlast banalizuje krivicu

– Problem je u pravnoj kvalifikaciji krivičnog dela. Vlast preko tužilaštva banalizuje krivični postupak putem pravne kvalifikacije koja je uvek blaža, zato je pritvor kratak. Da je napad na novinara kvalifikovan kao pokušaj ubistva sedeo bi u pritvoru do pravosnažnosti presude. Isto je i u slučaju Borka Stefanovića. S druge strane, optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije se brane sa slobode. Razlike su očigledne, kaže Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari