Jovanović traži ispitivanje predsednika opštine Grocka 1Foto: Donacije.rs

Osumnjičene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke, nadležno Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu tereti za krivično delo izazivanja opšte opasnosti, ali Jovanović i njegovi pravni zastupnici insistiraju da bi ovo trebalo tretirati kao ubistvo u pokušaju, ukazujući na predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića kao mogućeg nalogodavca.

Ovo je za Danas potvrđeno iz advokatske kancelarije Matić, koja zastupa Jovanovića u oba slučaja.

Advokatica Ana Matić Alimpijević objasnila je da su Jovanović i njegova supruga saslušani 14. januara u svojstvu oštećenih pred Drugim osnovnim tužilaštvom u vezi sa paljenjem kuće.

– Oni su pridružili krivičnom gonjenju, a postupak se trenutno vodi protiv Igora Novakovića i Aleksandra Marinkovića, koji su u pritvoru. Međutim, ovaj krivični postupak se vodi zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, a po našem mišljenju, istraga treba da se vodi za krivično delo ubistvo u pokušaju. Ja sam predložila da se spisi predmeta dostave Višem javnom tužilaštvu, koje bi bilo nadležno za krivično delo ubistvo u pokušaju, ali o ovom predlogu se još nije odlučilo, a u toku je postupak veštačenja na okolnost visine materijalne štete, navela je Matić Alimpijević. Ona je istakla i da je je Jovanović u svojoj izjavi naveo da sumnja da je pokušaj njegovog ubistva naručio Dragoslav Simonović, te i on i njegovi pravni zastupnici i dalje očekuju i veruju da će tužilaštvo preduzeti sve mere da te sumnje ispita.

– Predložili smo i da se obavi balističko veštačenje čaure metka koja je pronađena na licu mesta, kao i da se ispita još jedan svedok, čiji identitet sada ne mogu da otkrijem, navela je Matić Alimpijević.

Zbog ovog napada na Jovanovića uhapšena je još jedna osoba – Bojana Cvetković Šijački, ali se ona nagodila sa tužilaštvom te je puštena. Sporazum kojim ona priznaje krivicu nadležno tužilaštvo nije želelo da dostavi javnosti po zahtevu novinara BIRN-a, uz obrazloženje da bi to moglo da ugrozi istragu koja je u toku.

Ništa zvanično o upadu u stan

Novinar Milan Jovanović nije dobio informaciju ko su uhapšeni za upad u stan u kome on živi nakon što mu je zapaljena kuća, a za koje policija tvrdi da nemaju veze sa prethodnim napadom na novinara. NJegova pravna zastupnica nam je rekla i da je Jovanović dobio samo usmenu informaciju od kriminalističkog inspektora da su uhapšena „neka lica koja su osumnjičena“, ali da zvanične informacije od tužilaštva nisu dobili. „Nismo obavešteni od tužilaštva o tome kako se ta lica zovu, niti je u vezi s tim događajem u tužilaštvu data izjava.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari