Jovanović: Vlast i dalje štiti napadače na novinare 1Novinar Milan Jovanović Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, iako je u pritvoru već mesec dana i ostaće barem još toliko, mogao bi da se zadrži na funkciji prvog čoveka opštine čak još dva meseca, ako ne bude pokrenuta procedura za njegovu smenu.

Simonović, inače visoki funkcioner SNS, uhapšen je zbog sumnje da je naredio paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića iz Grocke, a pritvor mu je prošle nedelje produžen za još 30 dana zbog sumnje da bi mogao da utiče na svedoke.

Ipak, o njegovoj smeni i tome ko će voditi ovu opštinu, što bi moglo biti presudno za dalje postupke protiv Simonovića, još uvek se ne odlučuje.

Proceduru za smenu predsednika opštine mogla bi da pokrene Skupština opštine Grocka, ali opštinski odbornici nisu se još nijednom sastali od početka ove godine. Ukoliko se opštinska sednica ne održi nijednom u tri meseca, Skupština grada Beograda mogla bi da pokrene proceduru uvođenja prinudne uprave u opštinu i da raspiše izbore.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, objasnio je novinarima pred početak jučerašnje sednice Skupštine Beograda da u gradu za sada ne mogu da razmatraju ovu temu.

– O smeni predsednika mogu da odlučuju odbornici opštine. Prinudna uprava se uvodi po zakonu samo ukoliko se tri meseca ne održi sednica skupštine opštine, to je onda posao skupštine Beograda. Mi takav slučaj još uvek nemamo, što znači da nema uslova da o tome raspravljamo. Ako se ne budu sastali tri meseca mi ćemo prvog dana pokrenuti proceduru, naglasio je Vesić.

Da gradska vlast nije toliko „nemoćna“ u ovom slučaju, podseća za Danas Nikola Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju u skupštini Beograda. Jovanović ističe da odluke na svim nivoima zavise isključivo od političke volje, odnosno od vrha vladajuće stranke.

– Dragoljub Simonović je morao već da podnese ostavku, a skupština opštine Grocka da momentalno izabere novog predsednika. Tvrdnja da Aleksandar Vučić i Goran Vesić nemaju uticaj na odbornike svoje stranke u Grockoj je uvreda za inteligenciju. Očigledno je da štite one koji novinarima pale kuće i naručuju atentate na neistomišljenike, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari