Jovanović: Vlast prikriva pokušaj mog ubistva 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sve ukazuje na to da vlast neće da prizna da je napad na mene bio pokušaj ubistva, zaključuje novinar Milan Jovanović nakon izjave tužioca za visokotehnološki kriminal Branka Stamenkovića da je veštačenjem utvrđeno da meci ispaljeni ispred kuće novinara nisu bili pokušaj ubistva.

Branko Stamenković je kao predstavnik Republičkog javnog tužilaštva u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara gostujući u Insajder debati izjavio da veštačenja čaura pronađenih ispred kuće novinara Milana Jovanovića ukazuju da meci „nisu imali funkciju koja se pominje u javnosti, a to je da je pokušano ubistvo ka oštećenom Jovanoviću“.

U više navrata je u javnosti kritikovana odluka tužilaštva da okarakteriše podmetanje požara i pucanje ispred kuće novinara Milana Jovanovića kao „izazivanje opšte opasnosti“ te su se od nadležnih tražili odgovori zašto se ovo ne vodi kao „pokušaj ubistva“.

Tužilac Stamenković je pojasnio da prvobitni zaključci tužilaštva jesu da se radi o krivičnom delu izazivanje opšte opasnosti, te da je tužilaštvo imalo drugačije dokaze da bi osumnjičenima na teret stavilo drugu kvalifikaciju. Ipak, navodi da to ne znači da će do kraja ostati tako i da to zavisi od dokaza.

– Ja više ne mogu ništa da komentarišem jer sam potpuno nemoćan. Ne znam koji im dokazi trebaju – čuli su se pucnji, nađene su čaure na licu mesta, šta je relevantnije od toga? Izgleda da žestoko pokušavaju da izbegnu da priznaju da je to bio pokušaj ubistva. Čak i da nije bilo čaura, mene je neko pokušao da zapali sa sve kućom u tri sata ujutru. Šta im treba više od toga, pita se Jovanović.

Novinaru portala Žig info iz Grocke, Milanu Jovanoviću, u noći 11. na 12. decembar zapaljena je kuća i to u vreme kada su on i supruga u njoj spavali. Napadači su ubacili zapaljenu tečnost u garažu koja je sastavni deo kuće i najbliža je ulici. Za nekoliko minuta gorela je cela kuća. Prema prvim vestima ispred kuće su se u trenutku požara čuli i pucnji, a na licu mesta pronađene su i čaure.

Zbog ovog napada uhapšeno je troje ljudi koji su okarakterisani kao nalogodavci i neposredni izvršioci, od koji se jedna osoba nagodila sa tužilaštvom i puštena je. U međuvremenu je, kao krajnji nalogodavac označen predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru kako „ne bi uticao na svedoke“. Simonović je pak, i dalje prvi čovek opštine, kako je pisao Danas ranije, jer inicijativa za njegovom smenom nije pokrenuta ni sa jedne instance vlasti.

Dveri: „Zašto Simonović i dalje prima platu opštine?“

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je optužen da je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke i koji se trenutno nalazi u pritvoru, i dalje je na mestu predsednika opštine i dalje uredno prima platu, podseća pokret Dveri u saopštenju koje su juče ovim povodom izdali. Oni su istakli da se Simonović vodi kao da je na odmoru, iako Administrativnoj komisiji nije dostavljen zahtev za odmor.

„Zbog svega navedenog postavljamo pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da li je ovo način borbe SNS protiv nasilnika u njihovim redovima? Da li čovek koji je osumnjičen za tako teško krivično delo može da se i dalje nalazi na funkciji predsednika jedne beogradske opštine?“, ukazali su iz Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari