JP Stan koristi adrese Užičana i, uz račune, šalje reklamne materijale privatnih firmi 1Foto: N. Kovačević

Uz račune za komunalne usluge za avgust, Užičani su dobili još nešto – blanko uplatnice kojima mogu da doniraju novac pravoslavnom hramu u naselju Krčagovo i reklamne flajere jedne privatne ustanove u gradu koja nudi produženi boravak dece od šest do deset godina.

Račune, u okviru Sistema objedinjene naplate (SON), šalje i naplaćuje JP Stan, koristeći bazu podataka o adresama korisnika komunalnih usluga.

Nije prvi put da to javno preduzeće, čiji osnivač je Grad Užice, uz račune šalje reklamni materijal privatnih firmi i druge sadržaje, pa su Užičani dobijali i uplatnice jedne osiguravajuće kuće.

Iako su se građani javljali Danasu i negodovali zbog takve prakse, dovodeći u sumnju zakonitost korišćenja njihovih adresa za takvu namenu, u upravi JP Stan tvrde „do sada nisu imali pritužbe korisnika“.

„Ne vidimo kako smo bilo koga, obaveštenjem koje se dobije uz račun, uznemirili ili ugrozili“, reaguju u JP Stan.

JP Stan koristi adrese Užičana i, uz račune, šalje reklamne materijale privatnih firmi 2

„Pored usluga slanja reklamnih flajera privatnih preduzeća ili preduzetnika“, dodaju u upravi tog javnog preduzeća, „više puta su slali besplatno flajere, radi promocije kulturnih dešavanja u gradu i humanitarnih akcija, u cilju doprinosa lokalnoj zajednici“.

Međutim, Užičanka, koja nam se javila, kaže da je reagovala na takav postupak JP Stan.

Objašnjava da je pozvala broj telefona za reklamacije, koji je naveden na računu, a potom zatražila da joj se objasni „po čijoj odluci joj je to javno preduzeće, u koverti uz račun, poslalo uplatnicu za crkvu i reklamni flajer privatne ustanove“, uz ocenu da to „ne sme da se radi“.

JP Stan koristi adrese Užičana i, uz račune, šalje reklamne materijale privatnih firmi 3
Deo reklamnog flajera

„Osoba sa kojom sam razgovarala je rekla da preduzeće to može da radi, na osnovu odluke Grada, ali nije znala da mi kaže koja je to odluka“, svedoči naša sagovornica.

Na pitanje Danasa po kom osnovu koristi adrese građana radi slanja takvih reklamnih materijala, iz uprave tog preduzeća objašnjavaju da „na osnovu ugovora sa javnim preduzećima, koje pružaju te usluge, koriste njihove baze podataka kako bi dostavili račune za njihove usluge“ i da „reklamni materijal šalju uz račune na te adrese“.

U informaciji, koju je uprava JP Stan dostavila Danasu, navodi se i to da reklamni materijal dostavljaju građanima po odluci direktora Dejana Nijemčevića, od 19. marta 2015. godine, uz saglasnost Nadzornog odbora, u skladu sa Statutom JP Stan i da takve reklamne/informativne usluge naplaćuju.

JP Stan koristi adrese Užičana i, uz račune, šalje reklamne materijale privatnih firmi 4
Odluka direktora

Po cenovniku iz te odluke, takva usluga za preduzetnike košta dva dinara po flajeru za fakturisanih do 50.000, odnosno 1,7 dinara po flajeu za fakturisanih više od 50.000 flajera.

Za banke i preduzeća cena je tri, odnosno dva i po dinara po flajeru.

Za tekst štampan na poleđini računa, JP Stan naplaćuje 0,5 dinara po računu do 50 reči, jedan dinar od 51 do 100 reči, odnosno 1,25 dinara za više od 100 reči po računu. U tim iznosima nije uračunat PDV.

Ističe se i to da JP Stan sklapa ugovore o tim uslugama sa privatnim preduzećima i predutenicima po tom cenovniku.

Po tom osnovu, JP Stan je, prema informaciji koju je uprava tog preduzeća poslala Danasu, za tri poslednje godine ostvarilo prihod od 48. 000 dinara, bez PDV, računajući i poslednji ugovor sa privatnim ustanovom za bravak dece, koji je zaključen 15. avgusta ove godine.

JP Stan koristi adrese Užičana i, uz račune, šalje reklamne materijale privatnih firmi 5
Deo ugovora JP Stan i privatne ustanove za boravak dece

Ugovorom sa tom privatnom ustanovom, JP Stan se obavezao da će u kovertama, uz račune za avgust ove godne, distribuisati 12.000 reklamnih flajera na adrese obveznika plaćanja SON. Tu uslugu JP Stan naplatiće dva dinara po flajeru ili 24.000 dinara, odnosno, kao se navodi, 28.000 dinara sa PDV.

Kao pravni osnov za to, iz uprave JP Stan nude sopstveni Statut u kome je, u članu 46, navedeno da Nadzorni odbor „utvrđuje cene reklamnih usluga u delatnosti objedinjene naplate“.

JP Stan koristi adrese Užičana i, uz račune, šalje reklamne materijale privatnih firmi 6
Statut/ Nadležonst Nadzornog odbora

Aleksandar Veselinović, advokat i predsednik užičkog odbora Stranke slobode i pravde, smatra da je u pitanju „zloupotreba“.

„To javno preduzeće koristi poziciju jedinog distributera računa SON u gradu i građanima, koji su u obavezi da ga plaćaju, na njihove kućne adrese, šalje u koverti i reklamne materijale“.

„Time je učinjena zlupotreba, bez obzira na to kakva vrsta flajera se šalje građanima i u pravu su oni koji zbog toga negoduju“, kaže za Danas Veselinović.

Iščekivanje stava Poverenika

Naša redakcija se obratila Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, tražeći ocenu zakonitosti postupka JP Stan. „Stručna služba Poverenika analizira opisanu situaciju i, ukoliko utvrdi da za to ima elemenata, pokrenuće vanredni inspekcijski nadzor nad predmetnim rukovaocem podacima o ličnosti, o čijem ishodu ćemo vas blagovremeno obavestiti“, piše u odgovoru dostavljenom Danasu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari