Jugoslovenski narodi se ni danas ne poznaju

* Lončar: "Raspad Jugoslavije je sličan sadašnjoj situaciji u EU, došlo je do raskoraka između emancipacije nacije i emancipacije pojedinca"
Debata povodom objavljivanja zbornika "Jugoslavija u istorijskoj perspektivi" u Aeroklubu Beograd

Ostavite komentar


  1. Nismo se poznavali zato što su Hrvati i Bošnjaci pogrešno smatrali da su nešto drugo a ne pkatoličeni ili islamizirani Srbi,.. A Slovenci su nam bili predaleko i geografski i kulturno. Ostalu bulumentu ne vredi spominjati.

  2. @Mavro Rasolina….. upoznali smo se mi popravo a zbog bulumente kojoj i ti pripadas ( ne po naciji vec cojstvu)smo se srecom i razisli.

  3. Zašto ja nisam bio pozvan? (Kao autor "OSTRAŠĆIVANJA PROŠLOSTI" jedne od najznačajnijih knjiga o suprotnostima koje su dovele do raspada SFRJ:)

  4. @rasolina Zbog ovakvih kao sto ste Vi,gn.Rasolina, se i raspala Jugoslavija. Srbiji ce i dalje biti tesko samoj sa soboj i sa svetom, u kontekstu ovakvih razmisljanja doticnih.

    Postovanje Redakciji Danasa

  5. Političari istorisku nauku (ako je uopšte nauka) „upregli u svoja kola“. „Jugoslovenski narodi se ni danas ne poznaju“. Koji narodi? U koji narod ubrajate onih oko 2 miliona iz mešovitih brakova? Politika deli jedan maternji jezik na četiri posebna, vi istoričari ćutite. Dele narod na „naš“ i „njihov“ po veroispovesti, vi istoričari „naučno“ prihvatate. Sada nam imputiraju da se ne poznajemo, vi potvrđujete. Alal vam nauka..

Ostavite komentar


Društvo

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj 10

Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj

Na današnji dan pre 106 godina, Gavrilo Princip je preminuo u zloglasnom češkom zatvoru Terezin. Delegacija Vlade, koja je u dvodnevnoj poseti Češkoj, položila je vence na Olšenskom groblju u Pragu i ispred ćelije u kojoj je tamnovao i stradao.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.